Nakon Rončevića, Hebrang prvi u obrani Mravka

Tekst: I.Ć.
Foto: Igor Sambolec (Cropix)

ANDRIJA HEBRANG, potpredsjednik HDZ-a predsjednik Kluba zastupnika te stranke i predsjednički kandidat HDZ-a očigledno je centralna i očinska figura kada je riječ o obrani diskreditiranih članova te strane. Naime, baš kako je svojevremeno svim snagama branio kolegu i bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića pred strankom, oporbom i novinarima,  to je učinio prije dva dana za Ivana Mravka ne bi li ga spasio od tužne sudbine smijene kompletne uprave HEP-a.

> Svađa Hebranga i Sanadera: "Ako predamo Rončevića, nitko od nas nije siguran!"

> Predsjedništvo HDZ-a o aferama: Umjesto izlaznih vrata Polančecu lovorike za teški rad

Naime, poznato je kako je jučerašnjoj odluci Vlade o smjeni uprave HEP-a prethodila šestosatna rasprava na predsjedništvu HDZ-a večer prije, a prema izvještajima za javnost zatvorene sjednice posljednji stup obrane za Mravka upravo je bio Hebrang.

Kao što je svojedobno "odbrusio" pobjeglom Ivi Sanaderu dok je još bio premijer i šef stranke kako ne valja pakirati Rončeviću jer nitko neće biti siguran, Hebrang je prije dva dana stranačkim kolegama kao i samoj Jadranki Kosor pokušao objasniti kako je u slučaju Mravka "samo i jedino" riječ o kontinuiranim medijskim napisima.

Ljudska strana priče

Štoviše, Hebrang je u obrani išao i na "ljudsku stranu priče" pa je tako podsjetio sve prisutne na slučaj Većeslava Bergmana, bivšeg direktora HZZO-a kojega ne samo da su smijenili, nego mu je, kako je rekao Hebrang, stranka okrenula leđa. Pozvao se na njegovo vrlo loše zdravstveno stanje, podsjetivši sve ostale kako je smijenjen nakon medijskih napisa. Također zamjerio je svima da bi Mravak, iako nije član Predsjedništva trebao biti pozvan na sastanak vrha HDZ-a jer se raspravlja o njegovoj smjeni.  

Na Hebrangovoj "liniji" razmišljanja kako Mravku ne treba "pakirati", bila je i većina članova predsjedništva koji su se složili kako bi smjena čelnika HEP-a, nakon medijski napisa, pokazala slabost stranke, a neki su otvoreno govorili kako su posljednji medijski napisi o aferama u kojima su glavni akteri istaknuti članova stranke dio kampanje rušenja te stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara