Nakon sastanka s Barrosom, čak će i Kosorici biti jasno da pregovore ne možemo završiti u lipnju

Nakon sastanka s Barrosom, čak će i Kosorici biti jasno da pregovore ne možemo završiti u lipnju

Foto: AFP

"SADA je vrijeme za rezultate", poručio je Hrvatskoj Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, uoči sutrašnjeg sastanka s Jadrankom Kosor i Ivom Josipovićem, te posjeta Saboru. Poruka je i više nego jasna, svima osim hrvatskoj premijerki: nema više nikakve šanse da pregovora s Europskom unijom završimo do lipnja.

Ostvarile su se tako najave iz diplomatskih kuloara, koji već danima šuškaju o tome da će Barroso hrvatske političare potapšati po leđima, ali ne i ponuditi datum kada bi pregovori mogli biti zaključeni. Problem je i dalje u Poglavlju 23, pravosuđe i ljudska prava. U Europi nisu zadovoljni borbom protiv korupcije, a ne oduševljava ih ni stupanj slobode hrvatskih medija.

EU ne "puši" kozmetičku borbu protiv korupcije

"Zemlje Jugoistočne Europe pripadaju Europskoj uniji. Siguran sam posebice da ćemo uskoro primiti Hrvatsku kao 28. državu članicu EU-a. Potaknut ću sve zemlje da provode preostale reforme sa svježom energijom kako bi ubrzale svoj napredak na putu u EU", izjavio je Barroso uoči turneje u sklopu koje će osim Hrvatske posjetiti i BiH, Crnu Goru i Makedoniju.

"Barroso će posjet iskoristiti kako bi hrvatske čelnike i građane potaknuo da nastave s provedbom preostalih reformi potrebnih kako bi se okončali pristupni pregovori", stoji u priopćenju Delegacije EU u Zagrebu. A sintagma "provedba preostalih reformi" nije ništa drugo nego signal da u Bruxellesu ne padaju na kozmetičku "borbu protiv korupcije" koju propagira Jadranka Kosor, već žele napokon vidjeti pravomoćne presude i konkretan pomak.

Teško u EU prije 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori, u to sada nema nikakve sumnje, ne mogu biti završeni prije listopada, a i taj bi rok lako mogao postati upitan. A onda tek treba provesti referendum i potpisati sporazum o priključenju EU, što će teško biti završeno prije kraja godine. Sasvim je stoga realno očekivati da će proces ratifikacije početi početkom 2012.

Sve zemlje članice EU, naime, moraju se složiti s ulaskom Hrvatske u Uniju i to potvrditi u svom parlamentu. Radi se o procesu koji ne može trajati manje od godinu dana, a može se produžiti i na dvije godine, a u tom slučaju Hrvatska će u Europsku uniju teško prije 2014. godine!

Kosor: Vjerujem da će Barroso biti zadovoljan

Međutim, premijerka zasad i dalje uživa u blaženom neznanju. Na sjednici Vlade tako je zaključila kako "vjeruje da će Barroso biti zadovoljan". Govorila je Kosorica o izvješću o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 koje je Vlada prihvatila, a premijerka je uvjerena da će ga prihvatiti i predsjednik Europske komisije.

"Naš cilj i dalje ostaje isti - da pregovore s EU završimo do kraja lipnja. Taj cilj je dohvatljiv i mi to možemo", kazala je Kosor usput se požalivši da im oporbeni političari bacaju klipove pod noge i pokušavaju sabotirati pregovore s EU. Na sjednici Vlade bio je i glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak, koji je kratko rekao da je Hrvatska ostvarila veliki napredak, ali i da se posao i dalje nastavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara