Nakon sedam godina vojsci rastu plaće

VOJNO djelatne osobe koje nisu primale gardijski dodatak od 1.siječnja 2003. dobit će plaće veće od 1.200 do 6000 kuna. Da bi cijeli projekt uspio višak zaposlenih mora se odvajati odmah poslje Nove godine, piše Jutarnji list.

1. prosinca započela je primjena nove «Uredbe o vrijednosti koeficijenata osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe». Prema toj Uredbi, djelatnicima MORH-a osnovica za obračun plaće bit će jednaka osnovici državnih službenika i namještenika i iznosit će 4232,43 kune. Predviđeno je i uvećanje plaće za 0,5 posto za svaku godinu radnog staža.

Pomićnik ministrice za financije i proračun Josip Budimir za Jutarnji je izjavio kako se novim sustavom plaća želi zustaviti nepravda prema djelatnim vojnim osobama kojim plaća nije rasla punih sedam godina. Također, želi se ukinuti podvojenost u sustavu palaća koji je ostao iz ratnih vremena. Tko su osobe s istim činom dobivala različite plaće jer je nikima uplaćivan gardijski dodatak na koji nisu plaćani doprinosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Po Budimirovim riječima, plaće djelatnih vojnih osoba bit će veće za 3,5 posto, dok će udio plaća u proračunu pasti s 72 na 66 posto. Da bi cijeli projekt uspio višak zaposlenih mora se odvajati odmah poslje Nove godine.

Sa sadašnjih 2.850 kuna brutto vojinci će po novom sustavu dobivati 4.232,43 kune. Dočasniku će plaća narasti za 1100 kuna netto, a poručniku za oko 1000 kuna. Generalu zbora sa sadašnjih 6.821,22 kuna plaća će se podići na 11.707,75 kuna. Kakao vojne osobe koje su primale gardijski dodatak ne bi previše osjetile smanjenje plaće tijekom 2003. godine dobivat će dodatak od 600 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara