Nakon šoka zbog niza napada muslimani slave kraj ramazana

Nakon šoka zbog niza napada muslimani slave kraj ramazana

Foto: 

STOTINE milijuna muslimana proslavile su jučer Ramazanski bajram, koji obilježava završetak ramazana, uz pozive na mir nakon šoka izazvanog nizom atentata.

Nakon svetog mjeseca posta, slavi se završetak ramazana od Džakarte do Jeruzalema preko Alžira ili Meke. Za taj blagdan se proglašava jedan do četiri neradna dana tijekom kojih se muslimani posjećuju i razmjenjuju slatkiše i darove.

Dan počinje jutarnjom molitvom, posebice na Platou džamija u istočnom Jeruzalemu gdje se okupilo 150.000 vjernika.

U Saudijskoj Arabiji, gdje se nalaze dva sveta mjesta Islama, pripreme za završetak ramazana je omeo samoubilački napad u ponedjeljak navečer ispred Džamije proroka u Medini u kojem su ubijena četvorica stražara.

Taj napad je dio niza napada koji su obilježili posljednje dane ramazana, posebice u Bagdadu gdje je najmanje 250 osoba ubijeno u nedjelju u samoubilačkom napadu autobombom.  

U Siriji bi Ramazanski bajram mogao donijeti odmor Sirijcima jer je vojska proglasila 72-satno primirje na cijelom teritoriju.

U Nigeriji, gdje hara skupina Boko Haram, podružnica skupine Islamska država, nekoliko stotina vjernika je molilo na otvorenom u Lagos. "Pravi Islam nisu bombe i sukobi. Islam je religija mira", rekao je imam Shamy Noshy Ekl-Shamy.

U Afganistanu je predsjednik Ashraf Ghani talibanima uputio poziv za nastavak pregovora.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara