Nakon srpske, i makedonska vlada pada zbog Kosova?

Nakon srpske, i makedonska vlada pada zbog Kosova?

DEMOKRATSKA stranka Albanaca (DPA) odlučila je istupiti iz vladajuće koalicije makedonske vlade, zbog čega bi vlada mogla pasti.

Predsjednik DPA Menduh Thaqi od premijera Nikole Gruevskog tražio je da vlada obustavi sudske procese protiv Albanaca koji su se 2001. borili protiv makedonskih sigurnosnih snaga, da se donese zakon o uporabi albanskog jezika i zastave u Makedoniji, da albanski borci dobiju državne mirovine i, što je najvažnije, da se Kosovo prizna što prije.

Prije nego je Kosovo proglasilo neovisnost, predsjednik makedonskog parlamenta Ljubiša Georgijevski je poručio da će Makedonija priznati novu europsku državu nakon što to učini većina članica EU.

Gruevski je odbio udovoljiti navedenim zahtjevima, a odluku predsjedništva DPA o istupanju iz vlade treba potvrditi još samo Glavni odbor stranke, što je formalnost koja će uskoro biti obavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju makedonskih medija, Gruevski će pokušati novu vladu oformiti uz pomoć oporbene stranke Demokratske unije za integraciju, ali vodstvo te stranke zasad ne pristaje na koaliciju tako da Makedoniji prijete izvanredni izbori.

Američko veleposlanstvo u Skopju povodom ovih događaja oglasilo se priopćenjem u kojem je izrazilo zabrinutost jer bi se makedonski političari trebali "skoncentrirati na ulazak u NATO, ne na međusobna prepucavanja".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara