Nakon trovanja plinom članovi hrvatskog zbora ostali zatočeni u Francuskoj

MJEŠOVITI zbor kulturno-umjetničkog društva "Ina" iz Zagreba u ponedjeljak je krenuo na turneju po francuskoj pokrajini Picardia. Kako doznaje Index, tijekom nastupa u francuskoj crkvi došlo je curenja plina što je uzrokovalo otrovanje 15-ak članova hrvatskog zbora.

Zboraši su odmah hospitalizirani, neki su i zadržani u bolnici, dok su preostali razmješteni po francuskim obiteljima.

"Kćer mi se javila sva prestrašena, kazala je da im se dogodilo nešto strašno. Nisam je odmah uspio razumjeti, no kasnije sam shvatio o čemu se radi. Naime, crkva u kojoj su nastupali za grijanje koristi stare peći, vjerojatno na propan ili butan, iz kojih je počeo curiti plin. Čak 15-ak članova završilo je u bolnici, a nakon pružene pomoći razmješteni su po obiteljima. U bolnici su još uvijek profesor Bojan Pogrmilović i dvije članice zbora, koji su teže otrovani." - kazao nam je Edo Jakupak, otac jedne od članica zbora, Jelene Jakupak.

Najveći problem je u tome što su članovi zbora smješteni u obiteljima, stoga vrlo teško komuniciraju jedan s drugim, a iako su u Hrvatsku trebali stići na Staru godinu, nitko ne zna kada će se i na koji način organizirati njihov povratak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušao sam kontaktirati Ministarstvo vanjskih poslova, no od njih ni traga ni glasa. Telefoni samo zvone, pa sam odlučio poslati e-mail. Nitko mi nije odgovorio, ali to me i ne čudi toliko. Sramota da je da nikoga u Ministarstvu nije briga za te ljude, ipak su oni otišli u Francusku predstavljati našu zemlju." - ogororčen je Jakupak.

Članove zbora u Francuskoj je zahvatilo i veliko nevrijeme, ceste su zakrčene snijegom, pa je njihov povratak još neizvjesniji. U petak je zbog snijega i leda zatvoreno nekoliko autocesta, a u blizini grada Rennesa prijavljeni su deseci prometnih nesreća.

Kako je u razgovoru za Index kazala glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić, razloga za paniku nema, jer je u cijeli slučaj uključen veleposlanik RH u Parizu.

"Prema posljednjim informacijama s kojima raspolažemo, do trovanja je došlo tijekom nastupa hrvatskog mješovitog zbora u francuskom gradiću Pinotu, a od 38 članova zbora sa simptomoma trovanja hospitalizirano je njih 17. Članovi zbora smješteni su u tri bolnice i svi su izvan životne opasnosti. Prema izvješću veleposlanika RH u Parizu, u petak navečer članovi zbora kulturno-umjetničkog društva Ina trebali bi krenuti prema Hrvatskoj." - kazala je glasnogovornica MVPEI-a u razgovoru za Index.hr

(Foto: Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara