Nakon uhićenja Ante Gotovine porast vrijednosti hrvatskih dionica

KAKO javlja hrvatski poslovni časopis Business.hr, na Varaždinskoj je burzi uhićenje generala Gotovine najviše utjecalo na dionicu Ericssona Nikole Tesle, čija je cijena, nakon što je dan ranije ostala nepromijenjena na 1869 kuna, u četvrtak do 14.30 porasla 3,8 posto, na 1939 kuna.

Zanimanje za Ericsson naglo se probudilo nakon 14.00 sati - dotad je dionica porasla 1,4 posto uz promet 886.000 kuna, da bi potom u 17 minuta porasla još 2,1 posto uz gotovo 700.000 kuna prometa.

Glasnogovornik Varaždinske burze Krunoslav Srpak ističe, međutim, kako promet nije izniman - u srijedu je dionicom Ericssona protrgovano 5,7 milijuna kuna. Indeks VIN porastao je oko jedan posto premašivši 2000 bodova, ali to ipak nije ni blizu porastu od 4,6 posto dan nakon što je objavljen početak pristupnih pregovora, ističe Srpak.

Na Zagrebačkoj burzi ni promet ni CROBEX nisu reagirali na vijest o uhićenju.

Predsjednik Uprave brokerske kuće Hita - vrijednosnice Ivan Tadin ističe kako je uhićenje Ante Gotovine svakako dobra vijest za tržište kapitala jer ulagačima daje dodatnu sigurnost da će se nastaviti približavanje EU.

Krasnodar Raguž, voditelj trgovanja Partner Kapitala, kaže kako većih reakcija na tržištu, izuzme li se Ericsson, u četvrtak nije bilo, no dodaje kako bi uhićenje svakako trebalo pozitivno utjecati na kretanje tržišta sljedećih dana.

S obzirom na to da je Gotovininim uhićenjem politički rizik sveden na minimum, napominje Raguž, može se očekivati ulazak nekoliko većih stranih igrača. Drži, međutim, kako je rast cijena likvidnijih dionica manje vjerojatan, jer će ulagači tražiti manje likvidne dionice s potencijalom rasta poput Finvesta ili Saponije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je, pak, i da rast dionice Ericssona preuzme ulogu katalizatora i povuče za sobom i druge likvidnije dionice, smatra Raguž.

Uhićenje neće utjecati na kreditni rejting

Uhićenje Gotovine je očito pozitivno po pitanju međunarodne političke integracije Hrvatske, ali nema nikakvog utjecaja na kreditni rejting“ - kazao je Business.hr-u Remy Salters, glavni analitičar Standard & Poor'sa za Hrvatsku.

Salters ističe kako je S&P, kada su pregovori s EU zbog pitanja Gotovine bili odgođeni, objavio kako neće biti nikakvog negativnog utjecaja na rejting dok god se radi o privremenoj odgodi, dodavši kako je potom početak pregovora u listopadu zaista i eliminirao mogućnost negativnog utjecaja pitanja Gotovine.

Pristupanje Europskoj uniji već je uračunato u rejting - kaže Salters, te ističe da je Outlook za Hrvatsku i dalje "stabilan".

"To znači da ne očekujemo da će se rejting u kratkom roku mijenjati. Za povećanje rejtinga će biti potreban nastavak fiskalne konsolidacije i strukturalnih reformi. Suprotno tome, slabljenje fiskalne konsolidacije ili trajni preokret u trenutnoj stablizaciji vanjskog duga moglo bi stvoriti pritisak ka snižavanju rejtinga“ - zaključuje Salters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara