Naloženo raspisivanje tjeralice i pritvaranje Vladimira Zagorca

Naloženo raspisivanje tjeralice i pritvaranje Vladimira Zagorca

UMIROVLJENI general Vladimir Zagorec u petak ujutro nije se pojavio na saslušanju pred istražnom sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu Ernom Dražančić. Na saslušanje nije došao niti Zagorčev odvjetnik Krešimir Krsnik koji je izostanak opravdao zdravstvenim razlozima, tj. nedavnom operacijom kralježnice.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u 11 sati novinarima okupljenim pred zgradom Suda je rekao kako je istražna sutkinja naložila raspisivanje tjeralice za Zagorcem, te je naložila njegovo pritvaranje.

Što se tiče zahtjeva Zagorčevog odvjetnika Krsnika o odgodi saslušanja, koja je tražena zbog Krsnikove nedavne zdravstvene operacije, Dražančić je zahtjev odbila uz obrazloženje da je odvjetnik u sporu "zamjenjiva osoba".

Tjeralica i pritvaranje su raspisani zbog opasnosti od bijega, opasnosti na utjecanje na svjedoke te zbog teških okolnosti kaznenog djela za koja se Zagorec tereti, a to su protupravno pribavljanje visoke imovinske koristi i oštećenje državnog proračuna u visini oko 5 milijuna dolara, koliko je procijenjena vrijednost dragulja koje je Zagorec odnio iz sefa iz Ministarstva obrane.

Devčić je pojasnio kako ne stoji teza da optuženik nije uredno obaviješten o istražnom ročištu jer Zagorcu poziv nije mogao biti uručen na adresi boravišta koje ima u Beču, već mu je uredno dostavljeno na adresu prebivališta u Zagrebu gdje je Sud uveo službenu zabilješku da je Zagorec obaviješten o istražnom ročištu, ali da poziv nije primio.

Zbog svega toga Dražančić je naložila provođenje istrage, raspisivanje tjeralice i pritvor za Vladimira Zagorca koji se od danas i službeno nalazi u bijegu.

Krsnik najavio Zagorčev nedolazak na sud

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Krešimir Krsnik još sinoć u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" je rekao kako se njegov branjenik neće pojaviti na prvom ročištu pred istražnim sudom, jer njegov klijent nije zaprimio urednu dostavu.

Krsnik tvrdi kako ne samo da mu sud nije dao urednu dostavu, pa "je o tome prisiljen doznati iz medija", nego i da se još uvijek nije očitovao o njegovom zahtjevu za odgodom ročišta uslijed bolesti.

Odvjetnik Krsnik je rekao da ako se ročište uistinu održi te ako se zbog neodazivanja protiv njegovog klijenta raspiše tjeralica, da će to predstavljati "kraj pravne države", te da će se zbog svega žaliti ne samo hrvatskim, nego i "europskim institucijama".

Jučer je iz Županijskog suda u Zagrebu priopćeno kako generala u petak ipak očekuju na prvom saslušanju.

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić je rekao da sutkinja Dražančić očekuje odaziv Zagorca na saslušanje na kojem bi se trebao očitovati o optužbama Državnog odvjetništva koje ga tereti da je nakon odlaska s položaja pomoćnika ministra obrane za nabavku, iz sefa u Ministarstvu obrane odnio dragulje vrijedne oko 5 milijuna dolara.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u istražnom zahtjevu je zatražilo pritvaranje Zagorca zbog opasnosti od njegova bijega, utjecaja na svjedoke i uklanjanja dokaza te zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Z.A./A.H.
Foto: Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara