Nanotehnologija: Velik izazov beskrajno malih veličina

NANOTEHNOLOGIJA se temelji na poznavanju i kontroli beskrajno malih veličina, ali su gospodarski, društveni i etički izazovi koji proizlaze iz te velike nove revolucije golemi, tvrde sudionici Nano Techa 2003., konferencije koja je prošlog tjedna održana u Makuhariju, predgrađu Tokija.

Nanoznanost i tehnologije koje se na njoj temelje određene su nanometrom kao mjernom jedinicom (milijarditi dio metra, osamdeset tisuća puta tanji od ljudske vlasi) i već su počeli bitno utjecati na proizvodnju i na svakodnevni život.

´Ako vjerujemo predviđanjima, možemo pretpostaviti da će 2010. ili 2015. materijali i proizvodi s nanostrukturom donositi prihod od tisuću milijarda eura, od elektronike do telekomunikacija, od materijala do biotehnologije´, rekao je na konferenciji Renzo Tomellini, direktor odjela za nanoznanosti i za nanotehnologije u Glavnoj upravi Europskog povjerenstva za istraživanje.

Jedno od postignuća nanotehnologija koja najviše obećavaju je ugljična nanocijev. Taj je materijal ´jači od paukove mreže´, kaže g. Tomellini, tj. deset do stoput čvršći od čelika, a izrađen je od plazme, pa se tako isključuje veliko onečišćenje (trideset milijuna tona CO2) koje sada stvara čađa.

Problem je u tome što je taj čudesni materijal s višestrukom primjenom u elektronici i energetici još strahovito skup. ´Cilj je u Europi postići cijenu od eura za gram, dok je sadašnja proizvodna cijena osamdeset eura´, kaže Jean-Marc Grognet, direktor za znanost u Povjerenstvu za atomsku energiju (CEA).

Zato Amerikanci, Europljani i Japanci masovno ulažu u nanotehnologije. One su bitna sastavnica šestog temeljnog programa europskog istraživanja s ukupnim ulaganjem (Unija, države članice i privatni sektor) od sedamsto milijuna eura na godinu.

´Za razliku od informacijskih tehnologija u kojima je SAD daleko odmakao od Europe i Japana, danas su te tri strane na istoj razini znanja i početne primjene´, misli g. Grognet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara