Naoružani otmičar predao se policiji

Naoružani otmičar predao se policiji

VIŠESATNA talačka kriza u trešnjevačkom Centru za socijalnu skrb mirno je završila nešto prije podneva nakon što je naoružani 54-godišnji muškarac pustio i posljednjeg, četvrtog taoca, i predao se policiji.

Nitko od tri djelatnice i jednog djelatnika Centra za socijalnu skrb koje je muškarac zatočio jutros oko 8,30 sati nisu ozlijeđeni, a otmičar je nakon mirne predaje odveden u policijsku postaju.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulame najzaslužniji za mirnu predaju su policijski pregovarači, koji su ga "kvalitetnom taktikom" nagovorili na puštanje taoca i predaju dva pištolja i dvije bombe.

U prvoj izjavi nakon okončanja talačke krize policijska glasnogovornica nije rekla za koja će se kaznena djela muškarac teretiti. Nije otkrila ime niti inicijale muškarca, kao ni njegove zahtjeve.

Prema neslužbenim informacijama na mjestu događaja muškarac je kao bivši pripadnik Hrvatske vojske tražio stan, novac i mirovinu.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je oko sat vremena prije puštanja posljednjeg taoca došla pred zgradu Centra izjavila je da će se utvrditi je li riječ o hrvatskom branitelju, te da će mu se pomoći ukoliko ima pravo na takav status.

"Glavno je da je sve okončano onako kako smo željeli i za što smo se molili", kazala je Kosor, dodajući da je "sve drugo manje važno".

"Bojim se da je riječ o još jednom čovjeku koji je, kako to branitelji znaju reči, pukao", kazala je Kosor, ističući kako je došla poduprijeti pregovarače da se cijela stvar okonča što je moguće brže i mirnije.

Muškarac naoružan pištoljem i bombama upao je u zgradu Centra za socijalnu skrb u Vitezićevoj ulici oko 8,30 sati. Na ulazu je svladao zaštitara i uzeo mu pištolj, nakon čega je na prvom je katu zatočio četiri osobe. Dvije žene ubrzo je pustio, a oko 11 sati i zatočenog muškarca. Posljednja je puštena Vesna Vinčić koja je, vidno uplašena, izjavila da muškarac nikoga nije želio povrijediti i da je "bio dobar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz policijski pregovarački tim i psihologa s muškarcem je razgovarao i pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi Dragutin Keserica. Policija je kazala da je muškarac za pregovore tražio i policajce trešnjevačke policijske postaje, koje poznaje od ranije. On je, kako se doznaje, već imao posla s policijom koja ga je prijavljivala zbog nasilja u obitelji.

Na pitanje je li riječ o osobi oboljeloj od PTSP-a, Keserica je kazao da to ne zna, ali je ustvrdio da muškarac zasigurno ima psihičkih problema.

Na mjesto događaja oko 11 sati došao je i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, koji nije želio davati izjave.

Nad osumnjičenim policija provodi kriminalističku obradu. Muškarac je 1993. tri mjeseca bio u Hrvatskoj vojsci. Novinari su na mjestu događaja mogli čuti nagađanja da je muškarac naoružan s dvije bombe i dva pištolja, od kojih je jedan navodno oduzeo zaštitaru, te da traži sto tisuća kuna, stan i mirovinu.

Otmičar nekoliko puta tražio pomoć ministarstva

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izvijestilo je da je muškarac M. G. koji je jutros u trešnjevačkom Centru za socijalnu skrb uzeo četvero taoca tijekom Domovinskog rata bio pripadnik pričuvnog sastava MUPa koji se nekoliko puta obraćao tom Ministarstvu u pokušaju rješavanja svojih problema.

Ministarstvo je bilo na usluzi u sklopu postojećih zakonskih mogućnosti, stoji u današnjem priopćenju, u kojem se ne otkriva idenitet muškarca, već samo njegovi inicijali.

U Ministarstvu kažu da razumiju teške životne situacije u kojima se nalaze pojedini hrvatski branitelji, ali osuđuje ovakav način rješavanja problema, posebice kada su u opasnost dovedeni životi nevinih ljudi. Sukladno tome, Ministarstvo će i dalje svim raspoloživim sredstvima i mogućnostima pomagati braniteljima u nadi da se situacije slične današnjoj više neće ponavljati, kaže se u priopćenju.

U Ministarstvu tvrde da u posljednjih nekoliko mjeseci uspostavljaju sve bolji dijalog s braniteljima, te vjeruju da "ovakvi slučajevi neće narušiti pozitivno ozračje javnosti prema braniteljima i njihovim problemima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara