Napad na Libiju započeo tijekom sastanka u Parizu

Foto: AFP

JUTROS su se čule eksplozije u snažnom libijskom pobunjeničkom uporištu Bengaziju, usprkos rezoluciji UN-a o uvođenju zone zabrane letenja i Gadafijevom obećanju da će zaustaviti sve vojne akcije u državi, nakon prijetnje Zapada da će krenuti u zračne napade na Libiju.

Navodno su pobunjenici u Bengaziju srušili jedan borbeni avion Gadafijevih snaga, a oko Bengazija se čuje pucnjava, piše BBC. Pobunjenici tvrde kako ih napadaju Gadafijeve pristaše. Vođe Velike Britanije, SAD-a, Francuske i arapskih država danas su se sastali u Parizu gdje su raspravljali o pokretanju vojne akcije u Libiji na temelju donesene rezolucije UN-a.

Sarkozy: Ako agresija ne prestane, napast ćemo Gadafijevu vojsku

"Odlučili smo da ćemo koristiti svu raspoloživu vojnu silu kako bi proveli rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Nicolas Sarkozy obraćajući se novinarima u ime svih sudionika sastanka. Sarkozy je Gadafiju poručio da ima još vremena da se povuče, ali naglasio je da se francuski vojni zrakoplovi ne namjeravaju povući iz libijskog zračnog prostora. "Suprotstavit ćemo se bilo kakvoj ofenzivi protiv civila u Bengaziju", rekao je Sarkozy.

"Francuske vojne snage spremne su napasti Gadafijeve vojnike i tenkove koji prijete nenaoružanim civilima. Gadafi je bio upozoren, ali odlučio je ignorirati upozorenje međunarodne zajednice. Mi danas interveniramo u Libiji da zaštitimo narod od ludog ubojice i pružimo Libijcima šansu da odaberu svoju sudbinu", kazao je Sarkozy i poručio Gadafiju da se "vrata diplomacije ponovo mogu otvoriti tek nakon što agresija prestane".

U zračnim napadima glavni Francuzi i Britanci

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik UN-a je kazao da svijet u vezi Libije "mora govoriti jednim glasom". Rezolucija je dozvolila "sve potrebne mjere" za zaštitu libijskih civila. Jutros su pobunjenici rekli da su ih potisnule Gadafijeve snage koje se nalaze samo 20 kilometra od Bengazija. Ranije je američki predsjednik Barack Obama rekao da pristaše Gadafija moraju zaustaviti napade na pobunjenike i da će se, ako to ne učine, suočiti s vojnom akcijom.

"Gadafi mora zaustaviti svoje trupe koje napreduju prema Bengaziju, maknuti ih iz Ajdabiyje, Misrate i Zaxiyje te svim područjima vratiti vodu, struju i opskrbu naftom", rekao je Obama. U skladu s rezolucijom, Obama je isključio mogućnost korištenja američkih snaga na tlu u mogućoj libijskoj akciji. Očekuje se da će Britanci i Francuzi igrati glavnu ulogu u zračnim napadima na Libiju.

Napad par sati nakon pariškog sastanka

Francuski veleposlanik pri UN-u Gerard Araud je kazao da se vojna akcija može očekivati nekoliko sati nakon summita u Parizu. Britanski premijer David Cameron, koji dolazi u Pariz, je rekao da su njihovi borbeni avioni razmješteni po bazama u regiji. "Vrijeme ističe i moramo biti spremni brzo reagirati", kazao je Cameron. Domaćin današnjeg summita će biti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, dok će SAD predstavljati državna tajnica Hillary Clinton.

Američka mornarica je razmjestila brodove u Sredozemnom moru. Danska i Kanada su rekle da će dati na raspolaganje borbene avione, dok su Italija, Španjolska i Italija dali svoje vojne baze za napad. Arapske zemlje koje bi trebale sudjelovati u napadu su Saudijska Arabija, Katar, UAE i Jordan. NATO već neprekidno zrakoplovima nadzire libijski zračni prostor. Američka veleposlanica u UN-u, Susan Rice, je kazala da je Gadafi već prekršio rezoluciju Vijeća sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara