NAPADI NA NOVINARE GUŠE SLOBODU JAVNE RIJEČI

Svaki napad na novinare ima dalekosežne posljedice koje u konačnici vode gušenju slobode javne riječi i demokracije, zaključeno je na večerašnjem okruglom stolu održanom u Hrvatskom novinarskom društvu.

Po riječima novinara žrtava napada i prijetnji, koji su uz predstavnike vlasti i javne djelatnike sudjelovali u večerašnjoj raspravi, napadi na novinare u proteklih su se nekoliko godina intenzivirali, a žrtve su rijetko tražile pomoć države ili pravosuđa.

Kako bi se takvo stanje promijenilo novinari su ponovno zatražili izmjene Kaznenog zakona, prema kojima bi Državno odvjetništvo za takve napade i prijetnje pokretalo sudske postupke po službenoj dužnosti, kao što je slučaj s nekim državnim službenicima, poput sudaca i policajaca.

Uz mehanizme zakonske zaštite nužna je i 'cehovska solidarnost', ali i pojačano senzibiliziranje javnosti za ovaj problem, ističu novinari.

Podržavajući mogućnost takvih izmjena Kaznenog zakona zamjenik glavnog državnog odvjetnika Radovan Šantek kazao je kako bi uvođenjem te odredbe država novinarima olakšala jedino pristup sudu, ali da se problem time ne bi u potpunosti riješio.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić novinarima je poručio kako i mediji moraju preuzeti dio odgovornosti, odnosno opravdati pravo na slobodu izražavanja i poštivati pravila svoje profesije.

(Hina) am mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara