Napeta atmosfera: U Koelnu se sutra održava skup potpore Erdoganu, očekuje se 30.000 ljudi

Napeta atmosfera: U Koelnu se sutra održava skup potpore Erdoganu, očekuje se 30.000 ljudi

Foto: FAH

UOČI nedjeljnog prosvjeda pristaša turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Koelnu, na kojem se očekuje preko 30.000 sudionika, u Njemačkoj u subotu raste zabrinutost zbog opasnosti od nemira te se istodobno pojačava kritika turskih vlasti zbog prenošenja unutarnjih sukoba i na tursku zajednicu u Njemačkoj.

„Prenositi unutarnjopolitičke napetosti iz Turske u Njemačku i ljude ovdje koji drugačije razmišljaju zastrašivati, to je nedopustivo. Ma tko god to pokušavao“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik Sueddeutsche Zeitung.

Policija računa s preko 30.000 sudionika skupa podrške predsjedniku Erdoganu u nedjelju u Koelnu. Istodobno je najavljeno nekoliko protuprosvjeda tako da policija računa s „napetom atmosferom“. Policijska uprava Koeln u nekoliko je navrata pokušala ishoditi zabranu okupljanja, što su upravni sudovi odbijali pozivajući se na ustavom jamčenu slobodu okupljanja. No još uvijek nije isključeno da na temelju procjene stupnja opasnosti policija u nedjelju zabrani skup.

Oezdemir kritizirao okupljanje

Predsjednik stranke Zeleni, političar turskog porijekla Cem Oezdemir žestoko je kritizirao nedjeljno okupljanje te je ukazao i na to da „Erdoganovi ljudi proganjaju protivnike i u Njemačkoj“

„Erdoganovi poklonici koji vrše pritisak na druge moraju osjetiti svu silu njemačkih zakona“, rekao je Oezdemir.

Glavna konzulica Republike Turske u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija Sule Guerel zajamčila je „mirne prosvjede“ te je istodobno obranila ovo okupljanje kao „znak podrške demokraciji i protiv puča“.

Njemački političari su jednoglasni u kritici okupljanja Erdoganovih pristalica na njemačkom tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bouillon oštro o Erdoganu

„Potpuno je neprihvatljivo da turski predsjednik Erdogan svoje unutarnjopolitičke sukobe prenosi na Njemačku i time pokušava Njemačku pretvoriti u produženu ruku svoje autokratske politike“, rekao je predsjednik saziva ministara unutarnjih poslova saveznih pokrajina Klaus Bouillon (Kršćansko-demokratska unija CDU) u razgovoru za dnevnik „Bild“ od subote.

On je ponašanje Recepa Tayyipa Erdogana okarakterizirao kao „napad na naše zapadnjačko poimanje demokracije“. On je također kritizirao činjenicu da će prosvjedima u Koelnu u nedjelju nazočiti i dosad neimenovani član turskog kabineta.

„Nedopustivo je da zastupnici Bundestaga ne smiju posjećivati naše vojnike koji su stacionirani u Turskoj, a da Erdogan svoje ministre šalje na prosvjede u Koeln“, ogorčen je demokršćanski političar.

Oštri prosvjedi

I mnogi drugi njemački političari su oštro prosvjedovali zbog masovnog okupljanja Erdoganovih poklonika u Koelnu i turskoj zajednici predbacili nedemokratsko ponašanje i pomanjkanje integracije u zapadnjačke vrijednosti. 

„Tko plješće demontiranju turske demokracije taj ne priznaje temeljne vrijednosti njemačkog ustava“, rekao je glavni tajnik CDU-a Peter Tauber u razgovoru za „Welt am Sonntag“.
 U Njemačkoj živi oko 3 milijuna građana turskog porijekla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara