naputak ministarstva kulture o pojednostavljenju uvoza knjiga i nosača zvuka

U Hrvatskoj se od danas primjenjuje naputak kojim se u poštanskom prometu pojednostavljuje postupak uvoza knjiga, CDa, DVDa, audio i video kazeta, a time će biti smanjeni nepotrebni i često vrlo visoki troškovi carinjenja, priopćilo je Ministarstvo kulture.

Naputak je na prijedlog ministra kulture Bože Biškupića izradio Središnji ured Carinske uprave Ministarstva financija, a njime bi se smanjili troškovi carinjenja koji mogu nastati prilikom uvoza robe koja je inače oslobođena plaćanja carine i PDV-a.

Jedno od važnijih pojednostavljenja u poštanskom prometu odnosi se na knjige koje uvoze građani, bez obzira na njihovu vrijednost.

Tako se pri uvozu knjiga više neće naplaćivati upravna i carinska pristojba, koje su dosad bile obvezne, pa su izazivale negodovanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod uvoza CD-a, video i audio kazeta te DVD-a od strane građana pojednostavljenje se odnosi na nepodnošenje jedinstvene carinske deklaracije, pa više neće trebati angažirati špeditere za čije je usluge dosad trebalo izdvajati veću svotu nego što je iznosila vrijednost uvezene robe.

Naputkom je predviđeno i pojednostavljenje u slučajevima uvoza pravnih osoba, što znači da kod uvoza knjiga, uzoraka robe i reklamnoga materijala pravne osobe više neće trebati podnositi jedinstvenu carinsku deklaraciju, čija izrada predstavlja visok trošak, već će se ta roba deklarirati posebnom izjavom.

Pojednostavljenjem carinjenja poštanskih pošiljaka omogućeno je fizičkim i pravnim osobama smanjivanje nepotrebnih i često vrlo visokih troškova carinjenja, ističe se u priopćenju.

(Hina) pp/xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara