Narod ciničan: Ja sam uvijek za poskupljenje goriva!

Narod ciničan: Ja sam uvijek za poskupljenje goriva!

TELEFONSKOM anketom ispitali smo kako je poskupljenje goriva primljeno u Hrvatskoj. Matija iz slavonskog sela Prkovci, kaže da se nijedan seljak ne može složiti s ovim.

Slaven Jelenak (33), zaposlenik u autosalonu: Očekujem da će me sutra ispitivati samo za benzince

Slaven Jelenak, vlasnik crvenog karavana Kia Ceeda iz Zagreba, kaže da očekuje kako će ga, kao i nakon svake najave poskupljenja, sutra mušterije ispitivati samo za benzince.

"Imate benzinca? Ugrađujete li plin u jamstvenom roku? To su uglavnom pitanja koja slušam nakon poskupljenja. I naravno da se ljudima isplati dati 11 do 14 tisuća kuna za ugradnju plina nego plaćati gorivo. A auti bez garancije uredno idu u Bosnu na ugradnju", kaže on. Što se njega tiče, kaže da je potpuno rezigniran.

"Uvijek sam za poskupljenje goriva! Ako može, molim vas još malo više! Pa zna se da je u Hrvatskoj minimalac 18 tisuća kuna! S obzirom da imamo standard Luksemburga, mislim da je pošteno da nam dignu još makar deset posto", ironičan je Slaven.

Silvija (28), zaposlenica u Poreznoj upravi: Ni ne vozim, jer nemam za benzin!

Vlasnica crvenog Chervoleta Spark, Silvija iz Makarske, kaže da ima auto, ali ga rijetko vozi, jer joj se naprosto ne isplati. Živi i radi u Zagrebu, međutim gotovo svaki vikend putuje u Makarsku, ali nikada autom.

"Pa gori i doli bi me za cestarinu izašlo 300 kuna, a s ovakvom cijenom goriva, dodatnih 400, pa nisam luda!", kaže Silvija, dodajući da bi vozila, ali nema za benzin.

M. Š. (31), zaposlenik u građevinskoj tvrtki: Da kupujem benzin, ne bih ni vozio auto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

M. Š. iz Kladavca pokraj Babine Grede kazao nam je da mu je svejedno kako se kreću cijene goriva, jer ionako nabavlja benzin "na crno". Upitali smo ga kako.

"Pa fino - kao i u svim firmama, prikažem da uzimam za poduzeće i natočim u svoj auto", kratko će o poskupljenju benzina 31-godišnji M. Š., vlasnik bijelog Golfa "dvojke". Ali, dodaje, da kupuje benzin ne bi ni vozio auto, jer plaća to jednostavno ne pokriva.

Davor M. (36), taksist: Natočim do vrha pa ni ne skužim da su poskupili par lipa

Zagrebački taksist Davor M. kaže da poskupljenje goriva ne utječe na njega, ni privatno, ni poslovno.

"Do prije godinu dana sam se vozio na plin, a sad sam na dizelu. Meni je gorivo ionako deset posto rashoda, više me boli lizing, mirovinsko...", kaže taksist. Upitan je li mu bila problematična promjena pogonskog goriva, kaže da i nije: "Ovako točim jednom tjedno, a prije sam dva puta", ravnodušan je Davor, vlasnik bijelog Peugeota Partner.

Matija Živković (58), bavi se poljoprivredom: Nikad nije bilo teže

Matija Živković iz Perkovaca pored Vinkovaca, cijelog se života bavi poljoprivredom, ali kaže da joj se čini da nikada nije bilo teže nego sada. Nije tu samo gorivo, nego i gnojivo, sjeme, zaštitna sredstva, nabraja ona, dodajući: "Naravno da se nijedan seljak ne može s tim složiti. Pogotovo kada se uzme da je cijena mesa ove godine mizerna, ne sjećam se kad je bila tako niska".

"Najviše se goriva troši kod oranja, koje se vrši uglavnom u jesen. Ali je prošla jesen bila vrlo kišovita, tako da je mnoge seljake 'uhvatila proljetna brazda'", kaže Živković, vlasnica crvenog traktora marke Ursus.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara