Narodna knjižnica Occupy Wall Street pokreta: Radimo na principu povjerenja, a ne registracije

Narodna knjižnica Occupy Wall Street pokreta: Radimo na principu povjerenja, a ne registracije

Foto: Occupy Wall Street

DANI prolaze, ali pokret Occupy Wall Street ne jenjava. Dapače, čini se kako je svakog dana u Zuccotti Parku na Manhattanu sve više ljudi.

A veći broj ljudi koji su svoj život "preselili" u prosvjednički kamp, znači i veće logističke  i organizacijske izazove. Međutim, postaje očito kako su pripadnici Occupy Wall Street pokreta pronašli način da uspostave jednu skladno funkcionirajuću zajednicu, pa makar i na mikro razini, u kojoj se uloge i obveze ne nameću, ali i bez obzira na to sve funkcionira kako treba.

Knjižnica koja funkcionira na temelju povjerenja


A pokret čiji je prvenstveni cilj osvještenje ljudi, nužno podrazumijeva da se informaciji i znanju pridaje velika važnost. Upravo u sklopu te paradigme nastala je trenutno vjerojatno najzanimljivija knjižnica na svijetu - "Narodna knjižnica" Occupy Wall Street pokreta.

Locirana u sjeveroistočnom kutu parka, ova knjižnica možda ne impresionira svojim izgledom, ali jest načinom na koji funkcionira, piše Time. Naime, ne postoji registracija posuđenih knjiga. Kao i manje više sve vezano uz ovaj pokret, i aktivnosti vezane uz ovu knjižnicu zasnivaju se na povjerenju i osjećaju pravde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku večer imamo više knjiga negoli smo ih imali ujutro

"Ne postoji nikakav sistem za utjerivanja nevraćenih knjiga. Ali on nije ni potreban, jer je osjećaj pravičnosti i zajedništva dominantan. Svake noći knjižnica završi s više knjiga negoli ih je bilo ujutro", kazao je Zachary Loeb, jedan od volontera u knjižnici.

Najveća potražnja za Chomskym i Klein

Zasad Narodna knjižnica broji nekih 4000 knjiga, razvrstanih po kategorijama od znanstvene fantastike, slikovnica pa do političke filozofije. Kao što se moglo i očekivati, najpopularnije knjige su one "ljevičarskih" autora, poput Noama Chomskog, Naomi Klein i Howarda Zinna. Njihove se knjige nalaze u sektoru onih koje se ne mogu posuditi, jer je lista čekanja već preduga.

Volonteri tvrde kako s vraćanjem knjiga u pravilu nema problema. Kao izuzetak, uz smijeh, navode kako je njihova Narodna knjižnica u zalihi imala dva primjerka knjige "Ukradi ovu knjigu" aktivista Abbieja Hoffmana. Oba su ukradena. "Veći problem nam predstavljaju nemarni korisnici koji svoje knjige ostavljaju kud god stignu", priča Timeovom novinaru Loeb, dok s kiselim osmijehom miče estonski rječnik s police sa znanstvenofantastičnom literaturom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara