NASA do ponedjeljka odgodila lansiranje infracrvenog teleskopa

NASA je odlučila za ponedjeljak odgoditi lansiranje novog svemirskog teleskopa za promatranje infracrvenog spektra koji bi omogućio istraživanje nebeskih tijela što su ili suviše hladna, suviše udaljena ili obavijena prašinom a da bi ih mogli detektirati sadašnji teleskopi.

Svemirski teleskop (SIRTF) za promatranje infracrvenog spektra treba biti lansiran 25. kolovoza iz vojne baze Cape Canaveral na Floridi raketom Delta II koju je konstruirao Boeing, obavijestila je NASA.

Odgoda lansiranja odlučena je zbog kašnjenja NASA-inog broda odaslanog u Indijski Ocean koji ondje treba osigurati isntrumentalno praćenje lansiranja i prikupljanje podataka koje emitira raketa Delta.

Brod kasni zbog zimskih klimatskih uvjeta na južnoj hemisferi.

Misija SIRTF stoji 1,2 milijardi dolara i dopunit će arsenal američkih svemirskih teleskopa među kojima je Hubble, opservator gama zraka Compton te teleskop rentgenskih zraka Chandra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici će se koristiti novom opremom za proučavanje planeta i fragmenata zvijezda koje okružuju pojedine zvijezde, u nadi da će otkriti planet sličan Zemlji na kojemu bi bio moguć razvitak života.

Infracrveni detektori SIRTF-a omogućit će teleskopu dublji prodor u svemir i u vrijeme nego što to mogu činiti aktualni teleskopi.

Teleskop ima i ogledalo od 85 centimetara i tri instrumenta za kriogensko hlađenje: kameru za proučavanje bliskog i srednjeg infracrvenog spektra, spektogrsf koji omogućuje analizu svih podataka infracrvenog zračenja te fotometar za prikupljanje informacija o dalekim infracrvenim spektrima.

Misija bi mogla trajati pet godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara