NASA identificirala dio lijevog krila Columbije

DUŽNOSNICI NASA-e izjavili su u ponedjeljak da su identificirali dio lijevog krila svemirske letjelice Columbia, što je bitno jer je na tom dijelu došlo do pregrijavanja nešto prije nego što se shuttle raspao 1. veljače.

Dio krila, koji je pronađen prošlog tjedna, napravljen je od posebne vrste materijala koji može podnijeti ekstremne vrućine.

To je jedan od 12.000 komada letjelice koji su sakupljeni otkad se raspala nad Teksasom na povratku kući nakon 16 dana u orbiti. Svih sedam astronauta pritom je poginulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Mislim da su utvrdili da imaju najmanje jedan dio lijevog krila´, rekao je čelnik NASA-ina programa za svemirske letjelice i postaje Michael Kostelnik.

Na pitanje je li pronađen serijski broj na tom dijelu, Kostelnik je rekao novinarima: ´Naši stručnjaci imaju poteškoća s utvrđivanjem što predstavljaju neki od tih dijelova´.

Komadi shutllea spremljeni su u hangar u blizini NASA-ina Svemirskog centra Johnson, a u utorak će početi njihova doprema u floridski Svemirski centar Kennedy, rekao je čelnik NASA-e Sean O´Keefe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara