Nasa izgubila kontakt sa svojim robotom na Marsu

AMERIČKA svemirska agencija NASA objavila je u četvrtak da je izgubila kontakt s robotom Spirit na Marsu te da ne zna što je tomu uzrok.

Direktor projekta Spirit, Pete Theisinger, kazao je novinarima da postoji "ozbiljna nepravilnost" u komunikaciji s robotom, a da je posljednja komunikacija sa Spiritom obavljena u srijedu ujutro.

Ovo je prvi ozbiljni problem koji se pojavio u inače, dosad izvanredno uspješnoj misiji Spirita koji je na Mars sletio 3. siječnja, a predviđeno je da njegova misija traje tri mjeseca.

Znanstvenici su isprva mislili da probleme u komunikaciji izaziva oluja u Australiji, ali su u četvrtak potvrdili da bi problem mogao biti ozbiljniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Robot-vozilo Spirit do sada je poslao niz izvanredno preciznih fotografija površine Marsa. Problem se pokazao nakon što NASA-ini istraživači nisu uspjeli poslati zapovijed Spiritu da počne s bušenjem stijene na površini.

NASA-ini znanstvenici nastavljaju pokušavati kontaktirati robot-vozilo Spirit. Nagađaju da bi se moglo raditi o problemu u radu računala, kao i napajanju Sunčevom energijom koju taj robot sa šest kotača prikuplja svojim energetskim pločama.

Njegov blizanac Opportunity trebao bi sletjeti na Mars u subotu i to na drugoj strani planeta od one na kojoj je Spirit.

Roboti su opremljeni nizom najsuvremenijih uređaja koji bi trebali istražiti geološku prošlost Marsa i pokušati utvrditi je li nekad imao uvjete pogodne za život.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara