NASA: Mars je bogat vodom

NAJNOVIJA promatranja NASA-ine letjelice koja se nalazi u Marsovoj orbiti pokazuju da je crveni planet bogat vodom, no ta je voda milijardama godina bila smrznuta, što pobija teoriju da je Mars jednom bio toplo i vlažno mjesto pogodno za život.

Umjesto toga, čini se da je trenutačno stanje površine Marsa - hladno, prašno i iznimno suho - bilo uobičajeno tijekom većeg dijela Marsove povijesti, objavili su znanstvenici u nedjelju na jesenskoj konferenciji Američkog društva geofizičara.

´Mars je možda bogat vodom, ali je i iznimno hladan´, kazao je Philip Christensen sa sveučilišta Arizona State, ´što znači da je ta voda beskorisna.´

Otkad je NASA-in satelit Mars Odyssey stigao u orbitu crvenog planeta prije više od godinu dana, ustanovljeno je da je tlo pomiješano s mnogo leda, koji se može naći samo pedesetak centimetara ispod površine, kazao je William Boynton sa sveučilišta Arizona.

Količina vode na cijelom planetu nije velika po Zemljinim standardima - riječ je o količini dovoljnoj za samo dva jezera veličine jezera Michigan - ali led mjestimice čini čak 70 posto tla, što je velika koncentracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su i prije pretpostavljali da su Marsom nekad tekle veće količine vode i stvarale rijeke i jezera, pa čak i oceane. Odyssey i Global Surveyor pokušavali su naći tragove minerala koji su nastali u takvoj okolini.

Surveyor je pronašao velike naslage takvog minerala - hematita - na lokaciji koju će NASA uz pomoć dva rovera posjetiti iduće godine, no Odyssey nije pronašao tragove minerala, osim u vulkanskom stijenju, koji - bar na Zemlji - vrlo brzo nestaju u vodi. To bi moglo značiti da je voda na Marsu u najvećoj mjeri stajaća. No, čak i da je jednom tekla površinom Marsa stvarajući korita rijeka vidljiva i danas, to je činila samo vrlo kratko vrijeme, kazao je Christensen.

Znanstvenici dopuštaju mogućnost da je život postojao ispod površine Marsa koja je na pojedinim točkama dovoljno topla da rastopi led.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara