NASA neće nadomjestiti Columbiju idućih 10 godina

Stručnjaci smatraju da NASA neće nadomjestiti izgubljenu svemirsku letjelicu Columbiju u idućih 10 godina i da bi mogla biti prisiljena više se osloniti na Rusiju u opskrbi Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Izgradnja replike shuttlea bila bi preskupa, a dolazak iduće generacije svemirskih letjelica očekuje se oko 2010. godine dokad će u orbitu letjeti preostala tri shuttlea, izjavili su stručnjaci koji savjetuju NASA-u i Bijelu kuću.

Columbia, koja se raspala nad Teksasom u subotu, a pritom je poginulo svih sedam astronauta, bila je najstarija svemirska letjelica u floti. Ona je bila preteška za pristajanje na ISS, ali se od nje očekivalo provođenje niza znanstvenih pokusa u svemiru koji bi sada mogli biti prebačeni na novije letjelice.

´Preostale tri letjelice bit će potpuno bukirane za lansiranja i opskrbu svemirske postaje. Nešto od toga mogu napraviti Progres i Sojuz (ruski svemirski brodovi), ali je shuttle glavni oslonac za znanstvene pokuse´, izjavio je član NASA-inog savjetodavnog vijeća Norine Noonan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Korist od nekih pokusa provedenih u svemirskim letjelicama i ISS-u možda nije uvijek očita, ali oni pomažu u razumijevanju toga kako će izgledati svemirska putovanja, a i bacaju svijetlo na niz svakodnevnih problema na Zemlji, rekli su stručnjaci istaknuvši važnost pokusa za buduće astronaute i Zemlju.

Svemirske letjelice nisu samo pomogle u izgradnji i opskrbi svemirske postaje nego su i ključne za održavanje teleskopa Hubblea koji se nalazi u orbiti.

Nakon nesreće Columbije neki su kritičari zatražili okončanje tog svemirskog programa izjavivši kako nije vrijedan rizika i troškova.

Međutim, David Akin, profesor na Sveučilištu u Marylandu, smatra da je istraživanje svemira ulaganje u budućnost čovječanstva.

´Ako sadite biljku, u vrijeme žetve najprije od odvojite sjeme za iduću godinu´, rekao je. ´Temeljno istraživanje bilo koje vrste predstavlja sjeme za budućnost´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara