NASA odgodila lansiranje sonde prema Plutonu

NASA je u ponedjeljak odgodila početak prve svemirske misije na Pluton, predviđen za siječanj, navodeći kao razlog moguće poteškoće sa spremnicima goriva na raketama.

Polijetanje sonde "New Horizons" odgođen je s 11. siječnja do najranije 17. siječnja kako bi se provela dodatna ispitivanja, rekli su dužnosnici NASA-e.

Gotovo 500 kilograma teška letjelica približno velika kao glasovir treba u devet godina proputovati cijeli Sunčev sustav i doletjeti do Plutona i njegovog mjeseca Harona 2015. godine, te omogućiti do sada najbliži pogled na najmanji planet sustava.

Odgoda lansiranja omogućit će dodatnu provjeru raketa Atlas nakon što je njihov proizvođač Lockheed Martin izvijestio o poteškoćama na spremnicima s gorivom sličnim onima koji se koriste u misiji "New Horizon", priopćila je NASA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam znanstvenih instrumenata na "New Horizonu" trebaju dati informacije o svojstvima površine Plutona, njegovom unutarnjem sastavu i atmosferi, u misiji za koju se NASA nada da će otkriti jednu od posljednjih tajni Sunčevog sustava.

Niti jedna svemirska letjelica nije posjetila taj planet, a čak se ni teleskopom Hubble ne mogu vidjeti pojedinosti na kamenoj i ledenoj površini Plutona.

(Hina) xakoz ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara