NASA otkrila dosad najveću eksploziju u svemiru

NASA otkrila dosad najveću eksploziju u svemiru
ASTRONOMI su otkrili svemirsku eksploziju dosad neviđene snage u kojoj je golema crna rupa, poput kozmičkog vrtloga, usisala masu jednaku 300 milijuna naših sunaca, priopćila je u srijedu navečer NASA, američka svemirska agencija.

Ta crna rupa i dalje šalje, gutajući goleme količine tvari, iznimno velike količine plina pod tlakom koji ima masu tisuću milijarda sunaca, a čini dva orijaška mjehura u središtu skupine galaktika pod nazivom MS 0735, dodaje NASA.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplozije plina iz crne rupe koje traju već stotinu milijuna godina, prema procjenama astronomskog tima zaslužnog za ovo otkriće, primijećene su na udaljenosti od 2,6 milijarda svjetlosnih godina zahvaljujući orbitalnim teleskopima u opservatoriju Chandra i u nacionalnom opservatoriju za radioastronomiju.

U usporedbi s poznatim galaktikama koje su udaljene 12 milijarda svjetlosnih godina, ova crna rupa je razmjerno nova, misle znanstvenici, napominjući da fenomen svjedoči o važnosti teleskopa s X-zrakama u otkrivanju najjačih svemirskih eksplozija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara