NASA u svibnju planira lansirati shuttle

DEVET mjeseci nakon leta raketoplana Discovery, koji je bio obilježen brojnim problemima, američka svemirska agencija NASA priopćila je da u svibnju ponovno planira poslati svoj space shuttle u svemir.

NASA je u e-mail priopćenju poručila da će se lansiranje raketoplana obaviti između 3. i 22. svibnja iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi. Posadu će činiti dvije žene i četvorica muškaraca, a raketoplan će poletjeti do Međunarodne svemirske stanice (ISS), kamo će prevesti jednog astronauta i zalihe potrebne posadi koja boravi na stanici, dodaje se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog ljeta NASA je lansirala Discovery, a taj je let označio povratak SAD-a u svemir nakon katastrofe raketoplana Columbije 2003. godine koji se raspao pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Ipak, i tijekom leta Discoveryja zabilježeni su slični problemi koji se odgovorni za propast Columbije.

Ti su problemi prizemljili flotu space shuttleova u narednih devet mjeseci, a let u svibnju predstavljao bi novi povratak NASA-e u svemir.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara