NASA UNIŠTAVA LETJELICU GALILEO DA SPASI JUPITEROV MJESEC EUROPU

Američka agencija za istraživanje svemira NASA u nedjelju će uništiti letjelicu Galileo u snažnoj oluji u atmosferi planeta Jupitera.

NASA će to učiniti zbog straha da bi Galileo mogao udariti u smrznuti Jupiterov mjesec Europu, a znanstvenici vjeruju da se pod Europinom površinom krije ocean.

Galileo je lansiran 1989. i bio je prva američka svemirska letjelica u Jupiterovoj orbiti u koju je ušao 1995. Jupiter je obletio 34 puta. Njegova posljednja misija bit će spektakularan udar u atmosferu najvećega planeta Sunčeva sustava, objavljeno je na NASA-inim web stranicama.

Lansiran je 18. listopada 1989. s NASA-ina floridskoga svemirskoga centra Kennedy. U Zemljinu ga je orbitu ponio space shuttle Atlantis. Do Jupitera je stigao 7. prosinca 1995. i odmah je poslao podatke koji su nadmašili sva očekivanja.

Galileo je bio prva misija koja je izravno obavljala mjerenja u Jupiterovoj atmosferi i prva koja je provodila dugoročna promatranja Jupiterova sustava iz orbite.

Galileo je bio prva svemirska letjelica koja je proletjela kraj nekog asteroida i prva koja je otkrila mjesec nekog asteroida.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galileova primarna misija završila je 7. prosinca 1997., ali je još bio u dobrom stanju pa je NASA odobrila dvogodišnju studiju nazvanu GEM (Galileo Europa Mission - Galileova misija prema Europi, jednom od četiriju velikih Jupiterovih mjeseca), a zatim i Galileo Millennium Mission (Galileova milenijska misija). GMM je trajao do 2001.

Znanstvenici su pomoću Galilea otkrili da Europa ima metalnu jezgru i slojevitu strukturu sličnu Zemljinoj te slojeve tekuće slane vode ispod površine.

Galileovi su instrumenti pronašli razne kemijske spojeve na smrznutoj površini Europe, među ostalima i sumporni dioksid i ugljični dioksid.

Časopis Science u ožujku 1999. objavio je da je Galileo na Europi otkrio vodikov peroksid, kemikaliju koja brinete pretvara u plavuše.

NASA je Galilea programirala za udar u atmosferu Jupitera 21. rujna kako bi se izbjegao udar u Europu i njezina površina sačuvala za kasnije misije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara