NASA: ZBOG GLOBALNOG ZATOPLJAVANJA, SVE VIŠE TROPSKIH KIŠA

Budući da su tropski oceani sve topliji, a taj trend je uočljiv već dvadeset godina, tople će kiše u tropima postati sve češće, objavili su NASAini znanstvenici.

U studiji koju su proveli William Lau i Huey-Tzu Jenny Wu iz NASA-ina Svemirskoga centra Goddard, autori nude dokaz staroj teoriji da će se proces hlapljenja i padalina, poznatiji kao vodeni ciklus, u nekim područjima možda i ubrzati zbog sve viših temperatura. To je istraživanje objavljeno u novome broju časopisa Geophysical Research Letters.

Studija se poziva na podatke dobivene satelitskim promatranjem koji pokazuju da je tempo kojim topla kiša prazni oblake znatno brži nego što su to računalni modeli predviđali. Ovo istraživanje moglo bi pomoći da se popravi točnost modela koji predviđaju padaline i klimu. Stopa kojom vodena masa iz oblaka istekne u obliku kiše jest učinkovitost precipitacije. Prema ovoj studiji, kad su u pitanju tople kiše, a površina mora se povećava, i ta se vrijednost stalno povećava.

Računalni modeli klime koji predviđaju padaline predvidjeli su manju precipitaciju. U usporedbi sa stvarnim promatranjima NASA-ina satelita za mjerenje kiše u tropima (TRMM), računalni modeli znatno podcjenjuju precipitaciju takvih kiša. Otkrića iz studije pružit će cijeli niz mogućnosti za znatno poboljšanje preciznosti modela.

"Vjerujemo da će uz topliju klimu biti i više kiše. A više tople kiše povezat će se sa živahnijim vodenim ciklusom i ekstremnijim vremenskim uvjetima", kaže Lau.

Proces kojim nastaje topla kiša počinje kad se vodene kapljice kondenziraju oko zračnih čestica i nastanu oblaci. Kapljice se sudaraju, kombiniraju i prerastaju u kapi kiše. Kapi kiše rastu i otežaju pa padaju u obliku tople kiše. Ova studija tvrdi da sa svakim stupnjem rasta temperature na površini tropskih oceana, raste i stopa gubitka vode iz oblaka u obliku umjereno do lake tople kiše i to za osam do deset posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladne su kiše uglavnom povezane s pravim pljuskovima. One nastaju kad snažna zračna struja podigne veće kapi visoko u atmosferu, gdje se one smrznu i narastu. Do trenutka pada, te kapi postanu veoma velike. Kad ih zračne struje podignu dovoljno visoko da se zamrznu, proces padanja kiše više ovisi o brzini struje, a manje o temperaturi površine mora. Budući da proces kondenzacije oslobađa toplinu, tople kiše zagrijavaju niže slojeve atmosfere. Više toplih kiša vjerojatno će zrak učiniti lakšim pa će se brže dizati i stvarati struje koje proizvode hladne kiše.

Studija je ustanovila da su tople kiše otprilike 31 posto ukupne globalne količine kiša, a 72 posto ukupne količine kiša iznad tropskih oceana, što može značiti da tople kiše igraju ključnu ulogu u ukupnome vodenom ciklusu. Čini se da su lagane tople kiše češće i pokrivaju veću površinu nego hladne iako ispuste manje vode po pojedinačnom pljusku. Ukupna precipitacija od svih tipova toplih kiša znatan je dio ukupnih kišnih padalina.

Ako količina vode koja ulazi u oblake ostane konstantna, u toplijoj klimi moguće je da će biti više toplih kiša i manje oblaka.

Potrebno je provesti još studija da bi se bolje razumjeli odnosi između povećanja precipitacije toplih kiša i povećanja temperature površine mora, te da bi se odredilo kako će na hladne kiše utjecati povećanje broja toplih i smanjenje količine oblaka s hladnom vodom.

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara