NASA želi da svemirske letjelice budu aktivne do 2022. godine

NASA je priopćila u ponedjeljak da razmatra načine da preostale tri svemirske letjelice, nakon raspada Columbije u veljači, nastave letjeti do 2022.

Prema dugoročnim planovima NASA-e, one bi trebale biti aktivne barem do početka lansiranja "iduće generacije letjelica", čiji se prvi let očekuje za 12 godina.

Jedan scenarij predviđa da svemirski brodovi ostanu aktivni kako bi produljili život Međunarodne svemirske postaje barem do 2022, izjavio je Michael Kostelnik, zadužen za svemirske programe NASA-e.

Međutim, kako je dalje rekao Kostelnik, neovisna istraga tragedije Columbije, koja se raspala nad Teksasom 1. veljače i pritom je poginulo svih sedam astronauta, imat će utjecaja na dugoročne planove glede programa svemirskih letjelica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu nesreću istražuje odbor na čelu s Haroldom Gehmanom i zasad još nije donio nikakve zaključke o tome što je izazvalo raspad space shuttlea. Ipak, prošlog je tjedna pronađena svojevrsna crna kutija koja, među ostalim, čuva podatke o temperaturi, aerodinamičkom tlaku i vibracijama, što bi moglo baciti više svijetla na uzrok tragedije.

Dajući na znanje da postoji mogućnost, ali vrlo mala, da shuttleovi možda neće ponovno letjeli, Kostelnik je također predvidio promjene u dizajnu koje bi omogućile nadgledanje shuttlea tijekom misije kako bi se na vrijeme otkrili mogući kvarovi.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara