naseljenici će tražiti zaštitu zbog učestalih napada

Zajednica udruga naseljenika Hrvatske (ZUNH) upozorila je danas da su Hrvati prognani iz BiH koji su se naselili u Hrvatskoj izloženi pritiscima, čak fizičkim napadima. L

Budući da je stanje alarmantno, Zajednica će zatražiti zaštitu ovlaštenih institucija i organizacija za zaštitu ljudskih prava, kaže se u priopćenju danas poslanom Hini.

U priopćenju se kaže kako naseljenici još žive u nesnošljivim uvjetima. "Osim neimaštine, nezaposlenosti i diskriminacije, u zadnje vrijeme sve su više u situaciji da ih se ponovno želi prognati. Tragično je da se to čini sustavno, a u zadnje vrijeme je sve više slučajeva 'noćnih posjeta' i fizičkih obračuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zajednica upozorava također na mnoge nepravilnosti i propuste pri reguliranju isplate mirovina prognanim Hrvatima iz BiH i Srbije Crne Gore, čime su, kaže se u priopćenju, znatno oštećeni.

Zato je Upravni odbor ZUNH-a na preksinoć održanoj sjednici u Vojniću odlučio zajedno s udrugama prognanih Hrvata iz Vojvodine upozoriti hrvatsku Vladu na propuste koji se čine. Ocijenjeno je kako će naročito teško biti riješiti problem Hrvata prognanih iz "tzv. Republike Srpske".

(Hina) pp jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara