Nasilje prijeti Bushovoj mirovnoj inicijativi na Bliskom istoku

NAJNOVIJI val nasilja na Bliskom istoku ugrožava nedavno predstavljeni mirovni plan, a njegova provedba ovisit će o još jačem angažiranju američkog predsjednika Busha, ocjenjuju u četvrtak američki mediji i analitičari.

Samo nekoliko dana nakon summita predsjednika Georgea W. Busha s izraelskim i palestinskim premijerima Arielom Sharonom i Mahmoudom Abbasom u jordanskoj Aqabi i njihovih obećanja potpore mirovnom planu protivnici mira na obje strane pokazali su kako je lako ugroziti put prema miru.

Bombaš samoubojica je izazvavši u srijedu eksploziju u autobusu u Jeruzalemu ubio 16 ljudi, a Izrael je za odmazdu u helikopterskim napadima u pojasu Gaze ubio devet Palestinaca.

Bush je osudio napad u Jeruzalemu i pozvao Izraelce i Palestince da se vrate na put mira. On je pozvao međunarodnu zajednicu da presječe svaku potporu terorističkim skupinama i izolira "ljude na Bliskom istoku koji mrze mir".

The Washington Post, međutim, primjećuje namjerni oprez u reakciji Bushove administracije na erupciju nasilja na Bliskom istoku, koja ograničava predsjednikovo upletanje.

Srednje pozicionirani dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta kontaktirali su svoje kolege na Bliskom istoku kako bi održali mirovni plan na životu. Ni Bush ni drugi američki visoki dužnosnici nisu nazvali niti premijera Sharona niti premijera Abbasa.

Analitičari, međutim, ocjenjuju kako je teško očekivati provedbu mirovnog plana bez izravnog miješanja predsjednika Busha.

"Dužnosnici Bijele kuće su mislili da su ozbiljni. Ali, oni nemaju pojma što to znači biti ozbiljan", rekao je Flynt Leverett, iz Saban centra za Bliski istok, instituta Brookings iz Washinghtona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On smatra da Bush treba izravno zatražiti od Sharona da omogući Abbasu manevarski prostor, a tada od Abbasa zatražiti da učini nešto kako bi osigurao sigurnost Izraela.

USA TODAY piše kako je Bush mogao u prve dvije godine svojega mandata pokazivati suzdržanost prema nasilju na Bliskom istoku jer se još nije bio izravno upleo u mirovni proces. "Nakon summita u Aqabi to više ne stoji i sve su strane nestrpljive da vide je li Bush voljan ostati i boriti se kada stvari postanu ružne", piše list u analizi.

Bushu je, međutim, teško snažnije se osobno angažirati i zbog unutarnjopolitičkih razloga.

On je već započeo predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2004., a neuspjeh osobnih napora na postizanju mira na skliskom terenu Bliskog istoka neće pridonijeti njegovim izgledima da bude ponovno izabran.

Bush se već našao pod udarom vodećeg pro-izraelskog lobbyja, Odbora Američko-izraelskih javnih poslova (AIPAC) koji je nakon njegove samo blage izjave da je zabrinut izraelskim helikopterskim napadima na pripadnika militantne palestinske skupine Hamas prigovorio njegovoj politici prema Izraelu.

AIPAC napominje da je Abbas izjavio kako neće uporabiti silu protiv palestinskih militanata i da u tom slučaju izraelska vlada mora preuzeti odgovornost za borbu protiv terorizma, a američka vlada podržati Izrael u borbi protiv terorizma.

Bushova izjava izazvala je negativne reakcije i u američkom Kongresu. Mnogi kongresnici su tijekom svjedočenja pomoćnika državnog tajnika Williama Burnsa o mirovnom planu za Bliski istok pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma branili pravo Izraela da se bori protiv terorizma.

"Ako Palestinci ne žele djelovati, Izrael nema izbora nego da sam upotrijebi silu", rekao je demokratski zastupnik Tom Lantos.

Zastupnik Gary Ackerman, demokrat, upozorio je na "hipokriziju" jer SAD poduzima određene akcije protiv terorizma, a govori Izraelu da ne čini to isto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara