Nastava u školama počinje 13. siječnja

ZA MINISTARSTVO PROSVJETE i Vladu nastava u osnovnim i srednjim školama počinje 13. siječnja, pa su ravnatelji dužni u okviru mogućnosti organizirati rad u školama i o tome obavijestiti roditelje, istaknuo je zamjenik ministra prosvjete Ivan Vavra na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikat učitelja najavio je štrajk u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja jer je Vlada dodatnih 200 milijuna kuna za školstvo odlučila raspodijeliti samo za plaće učitelja i nastavnika, bez nenastavnog osoblja.

Zbog istih će razloga u srijedu, 15. siječnja, štrajk u srednjim školama organizirati Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Vavra je najavio da dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni, a bude li štrajk većih razmjera, izgubljeni dani morat će se nadoknađivati.

Učenici imaju pravo na obrazovanje, a učitelji na rad, pa je nedopustivo da sindikati pozivaju roditelje i djecu da ne dolaze u škole. Sindikalci ne smiju zatvarati škole, niti tjerati u štrajk one koji hoće raditi, upozorio je Vavra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjevi sindikata za linearnim povećanjem plaća za administrativno i tehničko osoblje od šest posto nerealni su i suprotni Vladinoj politici, istaknuo je Vavra.

´Najveći je apsurd što se ide u štrajk, iako je Vlada povećala plaće oko 80 posto zaposlenih u školstvu´, kazao je Vavra.

Tako će, primjerice, plaća učitelja s devet godina staža porasti šest posto, učitelja s 19 godina staža 7,6 posto, s 29 godina staža 9,6 posto, a učitelja pred mirovinom 11 posto.

Osim toga, učiteljima i nastavnicima koji rade s djecom s posebnim potrebama plaće će rasti sedam posto, onima u kombiniranim odjelima između 10 i 20 posto, a onima koji rade u posebnim uvjetima 20 posto, rekao je Vavra.

Odbacio je tvrdnje da se Ministarstvo prosvjete miješa u rad sindikata, a sindikalce optužio da organiziraju štrajk kako ne bi izgubili članove i pritom se miješaju u proračun Ministarstva prosvjete osporavajući pojedine stavke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara