Nastavak gradnje ˝istarskog ipsilona´˝ početkom ožujka

NAKON što je prije tri godine pušten u promet istočni dio ´istarskog ipsilona´ od Rogovića do Vodnjana, početkom ožujka iduće godine nastavlja se gradnja i zapadnog kraka ´ipsilona´ od Medaka gotovo do granice s Republikom Slovenijom, najavio je danas, na sastanku Gospodarskog vijeća u Puli, predsjednik županijske Gospodarske komore Šime Vidulin.

Radove će voditi koncesijsko društvo ´Bina Istra´, isti koncesionar koji je izgradio i istočni krak ´ipsilona´, rekao je Šime Vidulin u izjavi novinarima nakon sastanka o ovogodišnjim gospodarskim rezultatima Istarske županije.

Dodao je kako će se u 70 posto građevnih radova sudjelovati hrvatske tvrtke. Zapadni krak, najavio je, trebao bi biti gotov do kraja godine 2004., a radovi će stajati oko 200 milijuna eura.

Nakon tih radova morat će se riješiti još jedino čvorište uz granicu sa Slovenijom, te dionica od Vodnjana do Pule, rekao je predsjednik županijske Gospodarske komore Vidulin.

Na sastanku Gospodarskog vijeća istaknuto je da ovogodišnji rezultati robne razmjene s inozemstvom i dalje pokazuju stalni višegodišnji rast izvoza. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine gospodarstvo Istarske županije od izvoza ostvarilo 475,5 milijuna američkih dolara, što je 22 posto više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. No, istodobno je uvezena roba vrijedna 466,8 milijuna dolara, što je također oko 22 posto više nego lani.


O projektu plinofikacije Istarske županije te o projektu GEA govorili su direktor hrvatsko-talijanske tvrtke ´INA-Agip´ Luka Rogoz i pročelnik Županijskog odjela za gospodarstvo dr. Lenko Uravić.

Luka Rogoz je istaknuo kako projekt GEA podrazumijeva gradnju Servisne platforme Ivana K. uz glavnu proizvodnu platformu Polja Ivana, polaganje plinovoda do hrvatske obale, gradnju terminala u Puli i dalje plinovoda do Karlovca.

Prema planu, sustav bi trebao proraditi polovicom godine 2005., dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara