Nastavak pravosudnog štrajka u Ugandi

PRAVOSUDNI radnici u ugandi i danas nastavljaju sa štrajkom kojim prosvjeduju protiv uplitanja vojske u rad pravosuđa i sve jače želje za kontrolom svih aspekta demokratske vlasti od strane predsjednika Yowerija Musevenija.

Museveni pokušava primiriti situaciju ustoličavanjem novog sustava rada oko ponovnog uhićenja kriminalaca, ali suci su još uvijek prkosni. Situacija je počela kad je prošli tjedan grupa pripadnika sigurnosnih službi upala u zgradu Vrhovnog suda nakon što je ovaj dao šestorici optuženih za pokušaj atentata na Musevenija da se brane sa slobode.

"Konzultirao sam se s glavnim sucem Vrhovnog suda i dogovorili smo se što ćemo učiniti da bismo spriječili ponavljanje ovakvih incidenata. Ustanovit će se zakonski, transparentni sustav rada agenata pravosuđa", kaže Museveni.

"Vrlo je nezgodno što moramo pribjeći ovakvim sredstvima koja štete javnosti, ali moramo jasno dati do znanja da javni život Ugande neće preživjeti ukoliko se ne poštuje vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i svi ostali temeljni principi koji drže naše društvo na okupu", kaže sudac Vrhovnog suda James Ogoola.

Vojska je upala u zgradu Vrhovnog suda nakon što je jamčevina odobrena šestorici pripadnika pobunjeničke skupine koju vlada povezuje s Kizzom Besigyeom. On je vođa ugandanske oporbe, koji je svojedobno bio na Musevenijevoj strani, kad je ovaj došao na vlast pučem.

Kasnije su se Museveni i Besigye razišli, najviše zbog sve jače želje Musevenija da bude vječni predsjednik Ugande i ratnih akcija u 90-ima, posebno onoj u Demokratskoj Republici Kongo, u kojem su Uganda i Ruanda sudjelovali na strani pobunjenika.

2005. je Museveni promijenio ustav da bi si omogućio treću kandidaturu za predsjednika. Glavni protivnik na tim izborima mu je bio Besigye. Neposredno prije izbora Besigye je optužen za povezanost s ranijim atentatom na Musevenija.

J.D.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara