Nastavak rasta industrijske proizvodnje: U svibnju porast od 1,6 posto

Nastavak rasta industrijske proizvodnje: U svibnju porast od 1,6 posto

Foto: Hina

U SVIBNJU je industrijska proizvodnja prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila godišnji rast od 1,6 posto.

Premda usporen, trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta nastavljen je i šesnaesti mjesec zaredom. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju je drugi uzastopni mjesec zabilježen mjesečni pad industrijske proizvodnje (1,4%), prvenstveno podržan padom u kategoriji intermedijarnih proizvoda (4,9%), energije (1,1%) te netrajnim proizvodima za široku potrošnju (1,0%), navodi se u analizi RBA.

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do svibnja ukupna industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila rast od 5,4% u odnosu na isto razdoblje 2015. Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015., smatraju analitičari RBA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godišnji rast industrijske proizvodnje u svibnju, promatrajući prema kategorijama GIG-a, podržan je rastom u svim kategorijama izuzev energije koja je na godišnjoj razini zabilježila pad od 1,6%. Godišnji rast u kategoriji kapitalnih proizvoda iznosio je 5,5%, u kategoriji trajni proizvodi za široku potrošnju 2,8%, u kategoriji netrajni proizvodi za široku potrošnju 2,2% dok je u kategoriji intermedijarni proizvodi iznosio 1,4%.

Rast u kategoriji opskrbe električnom energijom

Promatrano prema NKD-u, godišnji rast u svibnju u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) usporio je na 2,5% što je najniža stopa rasta tijekom prvih pet mjeseci ove godine. Promatrajući u strukturi prerađivačke proizvodnje, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su godišnji pad od 0,3% zabilježivši tako prvu negativnu stopu na godišnjoj razini u 2016. godini. Razmjerno snažne stope godišnjeg pada zabilježene su i u proizvodnji duhanskih proizvoda (32,4%), proizvodnji metala (24,4%) dok je godišnji pad od 14,3% zabilježen u proizvodnji odjeće te koksa i rafiniranih naftnih proizvoda.

S druge strane, podrška ukupnom rastu obujma industrijske proizvodnje došla je i iz kategorije rudarstva i vađenja gdje je u svibnju zabilježen godišnji rast od 0,9% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija također zabilježen rast od 1,7% godišnje.

"I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje očekujemo pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu ukupnog realnog rasta BDP-a", prognoziraju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara