NASTAVLJA SE ČEŠKI PROJEKT IZBORA KVALIFICIRANIH STRANACA

Ministarstvo rada i socijalnih poslova Češke u suradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) pokrenulo je 1. listopada drugu godinu provedbe pilot projekta "Aktivni izbor kvalificiranih inozemnih djelatnika", izjavila je na konferenciji za novinare u četvrtak koordinatorica projekta IOMa Sunčanica SkupnjakKapić.

Skupnjak-Kapić je na konferenciji u češkom veleposlanstvu u Zagrebu, kojoj je nazočila i Jana Zajicova iz Konzularnog ureda veleposlanstva, iznijela podatke o rezultatima prve godine programa započetog 28. srpnja 2003. godine u Češkoj, odnosno 1. rujna 2003. u ciljnim zemljama: Bugarskoj, Hrvatskoj i Kazahstanu.

Cilj je programa, koji bi trebao trajati pet godina, u Češku privući kvalificirane djelatnike iz inozemstva radi stalnog zaposlenja i boravka s dugoročnim ciljem poboljšanja demografskih kretanja i zadovoljavanja tržišta rada. Potaknule su ga prvenstveno procjene demografskih kretanja koje su pokazale da će 2030. godine u Češkoj nedostajati 420 tisuća radnika. Odabranim kandidatima i njihovim obiteljima omogućuje se dobivanje stalnog prebivališta u Češkoj u roku od 2,5 godine, četiri puta brže od zakonom predviđenih deset godina.

Za 2003. godinu bila je utvrđena kvota od 300 stručnjaka, a u prvih 13 mjeseci programa je od 193 zaprimljena zahtjeva odabrano 185 kandidata, među kojima su 154 bugarska državljana, 26 Kazahstanaca i 5 Hrvata.

"Podaci bi mogli ukazivati na nezainteresiranost Hrvata, ali to nije tako, već je problem u činjenici da je teško osigurati posao u Češkoj unaprijed, što je jedan od preduvjeta za ulazak u program", rekla je Zajicova, navodeći podatak da se u veleposlanstvu za program prve godine raspitivalo oko 170, većinom mladih i obrazovanih ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prvih godinu dana uočene su određene manjkavosti i mogućnosti poboljšanja provedbe programa, pa je za drugu godinu kvota s 300 podignuta na 700 kandidata, među kojima 300 za prijave u Češkoj, a 400 za prijave iz inozemstva, odnosno iz dosadašnjih triju zemalja te novopridodanih Bjelorusije i Moldove.

Koordinatorica IOM-a rekla je i da od 1. listopada postoji mogućnost podnošenja prijava u uredu Ministarstva rada i socijalnih poslova u Pragu, a posebno je istaknula činjenicu da je otvorena nova web stranica na kojoj se uz aplikaciju mogu pronaći i podaci o konkretnim radnim mjestima koje u određenom trenutku nude češki poslodavci.

Upravo je nemogućnost uvida u konkretne potrebe za radnim mjestima u Češkoj kandidatima iz inozemstva dosad bila osobito ograničavajući čimbenik, što ubuduće više ne bi trebao biti, rečeno je na konferenciji, uz napomenu da se sve informacije o programu mogu dobiti u uredu misije IOM-a u Zagrebu.

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara