Nastavlja se intenzivna diplomatska aktivnost oko iračke krize

OKO IRAČKE krize ovog se tjedna nastavlja vrlo intenzivna diplomatska aktivnost, dok službeni Bagdad ´dokaze´ o postojanju oružja za masovno uništavanje u Iraku, koje Washington namjerava uz snimke predočiti Vijeću sigurnosti u srijedu, ocjenjuje kao puku ´medijsku buku´, javljaju agencije.

´Intervencija Colina Powella u Vijeću sigurnosti samo je medijska buka koja iznosi laži i izmišljotine obavještajnih službi´, piše ´As Saura´, dnevnik iračke stranke Baas na vlasti.

Na diplomatskom planu britanski premijer Tony Blair će se u utorak sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom povodom bilateralnog summita u Toquetu.

Uoči tog, 25. po redu, summita London ocjenjuje da će francuski predsjednik ipak na kraju popustiti i pristati podržati drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se odobrio napad na Irak.

Francuska, međutim, ističe kako želi sačuvati svoja načelna stajališta. U interviewu objavljenom u ponedjeljak francuski je premijer Jean-Pierre Raffarin izjavio da Pariz ima ´čvrstu namjeru sačuvati svoju autonomiju u pitanju iračke kirze´.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Ana Palacio je u ponedjeljak zatražila od Francuske i Njemačke da nastave igrati ´važnu ulogu´ unutar EU-a iznoseći stvarne prijedloge za integraciju, ali ne isključujući druge članice i ne zanemarujući transatlantske odnose.

Ana Palacio u interviewu, objavljenom u španjoskom listu ´ABC´, utvrđuje ´podjele oko iračke krize u europskoj vanjskoj politici´ i predlaže ´neumorno traženje rješenja konsenzusa´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolska je jedna od pet sadašnjih članica EU-a koje pružaju potporu američkoj vojnoj intervenciji u Iraku. Osim nje to su još Italija, Velika Britanija, Portugal i Danska, a od budućih to su Poljska, Mađarska i Češka. Španjolska je također i jedna od sadašnjih članica Vijeća sigurnosti uz Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku.

Šef inspektora UN-a Hans Blix i šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei trebali bi posjetiti u subotu Bagdad prije svog sljedećg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a 14. veljače. Irak je u nedjelju obećao da će učiniti sve da taj posjet dobro prođe, no irački predsjednik Sadam Husein ne namjerava primiti Blixa i El Baradeija.

Istovremeno je i australski premijer John Howard, čija je zemlja rasporedila svoje vojnike u Perzijskom zaljevu, najavio svoj posjet idući tjedan SAD-u kako bi s Bushom razgovarao o iračkoj krizi.

U međuvremenu i EU nastavlja svoj diplomatsku aktivnost za rješenje iračke krize. Europski povjerenik za vanjsku politiku Chris Patten je u ponedjeljak doputovao u Teheran, gdje bi trebao razgovarati s iranskim predsjednikom Mohamedom Hatamijem te ministrom vanjskih poslova Kamalom Harazijem o Iraku kao i poboljšanju odnosa između Irana i EU.

Kako se pak doznaje od zapadnih diplomatskih izvora, poljski diplomat, koji je predstavljao američke interese u Bagdadu, napustit će u srijedu Irak zbog ´savjetovanja´ u svojoj zemlji, javila je agencija France Presse.

´Krzysztof Bernacki će otići na dulje savjetovanje u svojoj zemlji´, kazao je neimenovani zapadni diplomat.

Poljska je predstavljala američke interese u Iraku do lipnja 1991. godine, nakon Zaljevskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara