Nastavlja se teror u Zimbabveu

PREMLAĆIVANJA oporbenih političara nastavljaju se u Zimbabveu, u kojima je predsjednik Robert Mugabe očigledno odlučio da nema smisla politiku voditi na bilo koji drugi način osim policijskim pendrekom, tako da se čini kako je sljedeće političko sredstvo metak iz vojne puške. Situacija kuha.

Nelson Chamisa, glasnogovornik Pokreta za demokratsku promjenu, stranke čiji je predsjednik Morgan Tsvangirai dobio batine preko vikenda i početkom tjedna, pokušao je otići na summit u Belgiji. Ispred aerodroma su ga napala osmorica muškaraca koji su ga pretukli.

Da Mugabeovi nasilnici ne prave suštinsku razliku među spolovima, pokazuje slučaj Grace Kwinje i Sekai Holland, dvije aktivistkinje koje su bile na skupu na koji je policija prošli vikend upala i u "samoobrani" pretukla i uhitila 50-ak ljudi. Njih dvije su pokušale otići u Južnoafričku republiku da bi dobile specijalističku liječničku pomoć, ali policija im nije dopustila.

Još jedan aktivist je pokušao napustiti zemlju, ali ni njemu nije dopušteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stvari su bile loše, stvari jesu loše, ali mislim da je kriza došla do točke pregrijavanja i da bismo mogli vidjeti kraj ove diktature", kaže Tsvangirai, koji malo-pomalo postaje simbol nove borbe oporbe Zimbabvea.

Cijeli svijet je osudio Mugabea, koji prijeti kako će iz zemlje, koju je doveo do inflacije od 1700%, najveće na svijetu, izbaciti zapadne diplomate koji ga kritiziraju, jer "Zimbabve više nije dio Europe".

U međuvremenu, kriza ulazi u svoj drugi tjedan, a oporba postaje sve ljuća.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara