Nastavlja se veliki prometni štrajk u Francuskoj

ŠTRAJK francuskih transportnih radnika, koji je započeo u utorak, nakon četiri dana se pretvara u sve veću neugodnost za građane Francuske i susjednih zemalja, ali i najozbiljniji ispit za francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja otkako je započeo njegov mandat.

Sarkozy je u kampanji obećao neoliberalne ekonomske reforme nauštrb mnogih institucija države blagostanja koje mnogi Francuzi već desetljećima uzimaju zdravo za gotovo. To uključuje ukidanje tzv. posebnih mirovina koje uživaju transportni radnici.

Mnoge desničarske vlade u Francuskoj su od 1980-ih pokušavale ukidati takve mirovina i slična socijalna prava, ali bi na kraju gotovo uvijek poklekle pod udarima štrajkova i uličnih prosvjeda. Iako je Sarkozy obećao da to neće učiniti, sindikat SNCF se nada da će se povijest ponoviti i ovaj put.

U petak navečer je SNCF vladi ponudio pregovore o okončanju štrajka koji bi trebali započeti 21. studenog, ali je vlada inzistira da se prije toga štrajk "barem postupno" prekine.

U međuvremenu raste zabrinutost zbog dodatnih komplikacija koje bi u ponedjeljak mogao izazvati prosvjedi radnika u državnom sektoru koji su zakazani za ponedjeljak. To, kao i sve veće brige oko inflacije i rasta životnih troškova bi mogli predstavljati ozbiljan udarac Sarkozyju čiji je stil vladanja oštro podijelio Francusku na njegove pristaše i protivnike.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara