Nastavljen rast potrošnje Visa karticama u Hrvatskoj

UPOTREBA Visinih platežnih kartica u Hrvatskoj nastavlja rasti, objavila je danas Visa International. Zaključno s 31. rujnom 2004. godine ukupna potrošnja Visinim karticama premašila je 10,8 milijardi kuna (1,9 milijardi američkih dolara), što predstavlja godišnji porast od 27 posto - to je ujedno i jasan pokazatelj povećane svijesti o pogodnosti i sigurnosti Visinih kartica.

U Hrvatskoj je “procvjetala” potrošnja na prodajnim mjestima, gdje su korisnici Visa kartica potrošili 2,2 milijarde kuna (371,7 milijuna dolara) u razdoblju od 12 mjeseci završno s rujnom 2004. godine, što predstavlja porast od 49 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U ovom je razdoblju sveukupno provedeno 9,4 milijuna transakcija na prodajnim mjestima, što prosječno iznosi 25 767 transakcija dnevno.

Ovaj podatak pokazuje kako Hrvati postaju sve sofisticiraniji pri upotrebi svojih platežnih kartica, pri čemu Visa kartice ne koriste samo za velike kupovine već i pri svakodnevnoj nabavci u trgovinama, benzinskim crpkama i restoranima. Ovo je sasvim sigurno znak da hrvatski potrošači okreću leđa zastarjelom gotovinskom plaćanju te da shvaćaju i uviđaju sve prednosti koje bezgotovinsko plaćanje pruža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visa platežne kartice svakodnevno su prihvaćene na sve više mjesta diljem Hrvatske s postojećih 57 010 prihvatnih mjesta zaključno s rujnom 2004. godine, dok je broj prodajnih mjesta narastao na 53 025 lokacija što predstavlja porast od 33 posto u usporedbi s istim razdobljem 2003. godine. Ove brojke pokazuju kako trgovci uviđaju da prihvaćanjem Visa kartica privlače više kupaca, pružaju bolju uslugu potrošačima te ujedno imaju povećani prihod.

Komentirajući ove rezultate, Jean-Marc Tonti, regionalni menadžer za Hrvatsku Vise International, rekao je: “Razina upotrebe Visa kartica u Hrvatskoj vrlo je impresivna. Hrvatski potrošači koriste platežne kartice za velike kupovine kao i u svakodnevnoj nabavci u trgovinama, benzinskim postajama te kinima. Povećana razina bezgotvinskog plaćanja i potrošnje ima pozitivan utjecaj na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Bezgotovinsko plaćanje zadržava novac u banci, a ne u džepovima ili ispod madraca, što znači da su povećani depoziti u banci dostupni za komercijalne kredite, koji pak pomažu malim i rastućim tvrtkama u razvoju te stimuliraju ekonomski rast.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara