Nastavljen sastanak iračke oporbe u Iranu

Sastanak iračke oporbu u gradu Salaheddinu na sjeveru Irana nastavljen je u petak iza zatvorenih vrata, javila je iranska novinska agencija IRNA.

Kako je ranije izvješteno, iračke oporbene skupine već su izabrale svoje vodstvo u koje su uključena šestorica poznatih iračkih oporbenih čelnika.

Kao što je bilo i očekivano, u vijeće su uključena dvojica kurdskih čelnika - Jalal Talebani iz Patriotske unije Kurdistana (PUK) i Massoud Barezani iz Kurdske demokratske stranke (KDP).

Treći čovjek u vijeću je Abdul-Aziz Hakim, predstavnik Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku (SCIRI) - šiitske skupine koju podupire Teheran. Hakim bi trebao predstavljati šiitsku većinu Iračana.

U vijeću se nalaze i proamerički čelnici Ahmad Chalabi iz Međunarodnog nacionalnog kongresa (INC), monarhist Iyad Alavi, te predstavnik Turkmena Adnan Pachechi.

Od šestorice članova vijeća, samo bi se Hakim mogao protiviti američkoj politici u Iraku, dok su preostala petorica u potpunosti pod američkim utjecajem, odnosno spremni napraviti ustupke Amerikancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara