Nastavljen uzlet cijena dionica

NAKON kratkog oklijevanja ulagača s kupovinama početkom tjedna, cijene bluechip dionica i protekloga su tjedna nastavile snažno rasti kako su odlične tromjesečne zarade potaknule dobro raspoloženje, uz izuzetak tehnološkog sektora koji je bilježio gubitke uslijed loših vijesti iz korporacija.

Njujorški Dow Jones porastao 0,8 posto, na 10.780 bodova, te je na najvišoj vrijednosti od početka godine. No, tehnološki Nasdaq oslabio je 0,5 posto, na 2.076 bodova, uslijed korekcija cijena u tehnološkom sektoru.

Najviše zaslužna za skok Dow Jones indeksa bila je dionica American International Groupa, poskupjevši gotovo 4 posto nakon što je taj najveći svjetski osiguravatelj po tržišnoj kapitalizaciji ostvario skok zarade u zadnjem lanjskom tromjesečju od 11 posto. Ponovni skok cijena nafte pomogao je jačanju dionica naftnih kompanija poput ExxonMobila.

Visoke cijene nafte obično štete dionicama jer pritišću korporativne profite i osobnu potrošnju, no energetske dionice obično bilježe dobitke. "Cijene nafte su ekstremno visoke", ocijenio je Peter Boockvar, strateg pri Miller TabakandCo. Upozorio je i kako postoje dva različita tržišta. "Na Nasdaqu i u tehnološkom sektoru ništa se ne zbiva".

Korekcije na Nasdaqu pokrenuo ih je najveći svjetski proizvođač Internet opreme Cisco, objavivši da su mu prihodi bili ispod očekivanja tržišta u zadnjem tromjesečju 2004, a najavio je da neće ni u ovom tromjesečju po tome pitanju ispuniti očekivanja Wall Streeta.

To je snizilo cijene njegovih dionica za 3,3 posto, te povuklo za sobom cijeli tehnološki sektor. Pad njihovih cijena nije mogao nadomjestiti ni skok cijene dionice Hewlett-Packarda za čak sedam posto po objavi da je predsjednica i izvršna direktorica kompanije Carly Fiorina smijenjena.

Najviše su prodajama bile izložene dionice proizvođača čipova. "Cisco je bio glavno razočarenje. Problem je s Ciscom što je mnogo dobavljača vezano za njega, a mnogi se ulagači sada pitaju kakva će biti krajnja potražnja za čipovima", izjavio je Greg Palmer, čelnik trgovine u Pacific Crest Securitiesu.

Pred kraj tjedna razočaranje je stiglo iz švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona, čija je dionica oslabila osam posto jer je izvijestio o profitnoj margini za zadnje lanjsko tromjesečje ispod očekivanja tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sezona poslovnih izvješća korporacija za zadnje lanjsko tromjesečje postupno se približava kraju, a dosad objavljeni rezultati bilu su dosta dobri.

"Tri četvrtine poslovnih izvješća za zadnje lanjsko tromjesečje već je objavljeno, tržište je ostvarilo prilično zdrav uzlet cijena u zadnja tri tjedna", kazao je David Memmott, čelnik trgovine pri Morgan Stanleyu. Dodao je kako treba očekivati da uslijede dobitonosne prodaje.

I na europskim burzama nastavljen je uzlet cijena dionica, potaknut odličnim poslovnim izvješćima. Londonski Ftse indeks ojačao je više od dva posto, na 5.044 boda. Frankfurtski DAX porastao je 1,1 posto, na 4.387 bodova.

Tržišta su u ovoj godini zabilježila rast cijena od gotovo pet posto, a u ovoj se uvelike predviđa njihov rast od deset posto. Podršku njihovu jačanju pružio je i pad cijena sirove nafte na američkom tržištu na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana, a niže cijene nafte znače i niže troškovi inputa za mnoge kompanije.

Europskim izvoznicima podršku pruža i jačanje dolara na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca prema euru, potpomognuto nastojanjima američke vlade da pooštri fiskalnu politiku i optimističnim stavom čelnika američke središnje banke o golemim američkim manjkovima.

Najveći dobitci zabilježeni su u sektoru medija, predvođeni dionicama Havasa koje su pod utjecajem objave rezultata poslovanja koji su nadmašili očekivanja poskupjele tri posto, dosegnuvši najviše razine u zadnja gotovo četiri mjeseca.

Dionice njegova rivala WPP-a ojačale su dva posto. Na strani dobitnika isticala se i britanska kemijska grupa ICI, čije su dionice skočile devet posto, nakon što je izvijestila o rastu dobiti prije oporezivanja u skladu s najvišim očekivanjima tržišta i objavila optimistične prognoze.

Ojačale su i dionice francuske banke Societe Generale, oko 3,5 posto, zbog objave 30-postotnog rasta dobiti u četvrtom tromjesečju, u skladu s prošlotjednim impresivnim rezultatima njezina rivala BNP Paribas, čije su dionice ojačale jedan posto.

No, tehnološki sektor našao se na udaru nakon što je Ericsson izvijestio o nižem od očekivanja rastu profitnih margina. Oslabile su i dionice automobilskih proizvođača, predvođene DaimlerChryslerom, po objavi znatno lošijih rezultata od očekivanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei u tome je razdoblju ojačao je 1,7 posto, dosegnuvši 11.553 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara