nastavljena arheološka istraživanja kod kaptola

Ekipa arheološkog Zavoda Filozofskog fakulteta iz Zagreba na lokalitetu Gradcima kod Kaptola nedaleko od Požege nastavila je arheološka istraživanja nekropole pod tumulima iz starijega željeznog doba, gdje je lani pronađeno sjemenje za koje se vjeruje da je staro 2800 godina.

Riječ je o projektu koji je započeo prije četiri godine. Lani su pronađeni neobično zanimljivi nalazi, a najveće zanimanje svjetskih stručnjaka pobudilo je sjemenje pronađeno u posudi, za koje stručnjaci pretpostavljaju da je iz VII. stoljeća prije Krista.

Pronalazak je bio utoliko zanimljiviji što je sjemenje pokazalo znakove klijavosti. Naime, do sada je zabilježen smo jedan slučaj u svijetu, točnije u Kini, kad je lotosovo sjemenje pokazalo klijavost nakon 1300 godina. Sjemenje iz Kaptola, ako to potvrde analize, bilo bi zapravo najstarije pronađeno sjemenje u svijetu s odlikom klijavosti, kažu arheolozi.

"Sjemenke koje su lani pronađene poslane su na analizu, no metoda datiranja zahtijeva određenu masu uzorka. Bilo bi nam drago da u tumulima koje ćemo idućih godina otkrivati pronađemo još sjemenja jer smo sada opremljeni i za prikupljanje takvih uzoraka", kazao je Hrvoje Potrebica, voditelj projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je kako u ovogodišnjim istraživanjima, koja će trajati iduća tri do četiri tjedna, planira otvaranja triju tumula.

Ekipa stručnjaka istodobno će obaviti i sondažna ispitivanja staroga naselja koje se nalazi kod nekropole pod tumulima, a riječ je o prilično prilično velikom, utvrđenu i dobro sačuvanu naselju.

Istraživačke radove ove su godine, osim Ministarstva kulture, poduprli i Požeško-slavonska županija, grad Požega i kaptolska općina, na području koje se nalazi nekropola. U istraživanju su uvelike pripomogli i pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih šuma koji su pripremili teren te Javna ustanova Park prirode "Papuk".

(Hina) xvreb yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara