Nastavljene ekshumacije kod Prijedora i Zvornika

IZ MASOVNE grobnice u blizini sela Stari Kevljani kod Prijedora u sjevernoj Bosni do četvrtka je ekshumirano gotovo 360 tijela Bošnjaka i Hrvata ubijenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a forenzički stručnjaci Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH istodobno su započeli iskapanja novootkrivene masovne grobnice kod Snagova u blizini Zvornika u istočnom dijelu zemlje.

Kako su prenijeli lokalni mediji, u masovnoj grobnici kod Prijedora koja krije tijela bivših zatočenika srpskog logora Omarska, ekshumirana su tijela 359 osoba.

Pretpostavlja se kako bi u Starim Kevljanima mogli biti ostaci i više od 400 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kod sela Snagovo gdje su iskapanja obavljana i ranije, u grobnici koja je otkrivena u srijedu tijekom prva 24 sata pronađeni su ostaci deset tijela te još šest nepotpunih kostura.

Voditelj tuzlanskog odjela Povjerenstva za nestale Murat Hurtić kazao je novinarima kako sve ukazuje da je na ovoj lokaciji pokopan veći broj Bošnjaka iz Srebrenice ubijenih nakon srpske okupacije u srpnju 1995. godine.

Forenzičari su pronašli osobnu iskaznicu Mehmeda Hasanovića rođenog 1931. gdine za kojega je pouzdano utvrđeno kako je 1995. kao izbjeglica iz Han Pijeska boravio u Srebrenici.

On je bio u skupini Bošnjaka koje su Srbi zarobili a zatim strijeljali u okolici Zvornika. Tragove zločina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma pokušali su prikriti premještanjem posmrtnih ostataka u tzv. sekundarne grobnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara