NASTAVLJENI PROSVJEDI TAJVANSKE OPORBE

Deseci tisuća pristalica poraženog predsjedničkog kandidata na prošlotjednim izborima na Tajvanu Liena Chana okupili su se u subotu na prosvjedima pred tajvanskom predsjedničkom palačom.

Prosvjednici traže provjeru izbornih rezultata i ponovno prebrojavanje izbornih glasova, zbog tijesne razlike između glasova što su ih dobili izabrani predsjednik Chen Shui-bian i Lien Chan. Razlika u korist Chena je samo 30.000 glasova. Lien je također zatražio da se provede neovisna istraga o pokušaju Chenaova ubojstva, pri čemu je on lakše ranjen.

"Naši su zahtjevi vrlo skromni. Želimo samo ponovno prebrojavanje glasova i provođenje neovisne istrage o atentatu. No, do sada nismo dobili nikakav odgovor. Borimo se za pravdu i spas demokracije", rekao je glasnogovornik Nacionalističke stranke Alex Tsai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rivalitet između Chena i Liena prijeti produljenjem krize koja bi mogla paralizirati jednu od najuspješnijih ekonomija u Aziji, u zemlji za koju je karakteristično i to da stranka predsjednika države nema većinu u parlamentu.

Službeni Peking, nestrpljiv u nastojanju da spriječi aktiviste koji podupiru Chenovu politiku koja se zalaže za veći suverenitet Tajvana, najavljuje kako ne namjerava stajati prekriženih ruku kako prosvjedi ne bi izmaknuli kontroli i doveli do socijalnih nemira.

(Hina) xmh ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara