Natascha Kampusch nije bila jedina žrtva austrijskog otmičara?

NAJNOVIJA otkrića u istrazi vezanoj za slučaj otete Natasche Kampusch izazvala su sumnju da danas 18-godišnja djevojka koja je prošli tjedan pobjegla iz otmičareve 25 kilometara od Beča udaljene kuće u Strasshofu, nije bila jedinom žrtvom Wolfganga Priklopila.

Naime, zamračeni podrum u kojemu je Natascha kao 10-godišnjakinja bila zatočena 2. ožujka 1998. godine izgrađen je otprilike pet godina prije nego je djevojka oteta.

Pretragom Priklopilove kuće također je otkriveno da je u otmičarevu krevetu nedavno spavala još jedna osoba, te policija traga za istom. Otmičareva kuća prepuna je istražitelja koji prekopavaju vrt njegove kuće, pregledavaju njegove knjige, video zapise i ostale osobne stvari poput njegova računala.

Prijatelj otmičara Wolfganga Priklopila, čovjeka koji je osam godina u zatočeništvu držao Nataschu Kampusch, u srijedu je izjavio kako je djevojčicu susreo ranije ovoga ljeta, no da nikada nije posumnjao kako je ista bila žrtvom otmice.

40-godišnji austrijski biznismen Ernst Holzapfel o svom susretu s danas 18-godišnjom Nataschom govorio je na kratkoj konferenciji za novinare u Beču. Konferencija je održana u hangaru kojega je Holzapfel upravo s Priklopilom unajmio u predgrađu Beča.

Kako prenosi britanski Times, Priklopilov je prijatelj izjavu pročitao tiho i nevoljko s unaprijed pripremljene izjave, a u kojoj poriče da je imao ikakvih saznanja o tomu da je djevojčica koja je živjela u podrumu njegova prijatelja čiji je dom posjećivao bila žrtvom otmice.

Holzapfel je Nataschu Kampusch upoznao  sredinom srpnja izvan skladišta u kojemu je održana novinarska konferencija. Holzapfelovo svjedočenje potvrđuje navode o tomu kako je djevojci bilo dopušteno da ponekada napusti kuću u kojoj je bila zatočena.

"Stajala je s gospodinom Priklopilom pred vratima. Njih dvoje su me čekali da iziđem iz dvorane. Kada sam otvorio vrata, mladu je djevojku predstavio kao svoju poznanicu, no nikada nije spomenuo njezino ime." - opisao je susret Holzapfel, dodavši kako se s djevojkom rukovao te kako ga je ona pristojno pozdravila. Natascha je na Holzapfela, kako kaže, ostavila dojam "sretne i vesele" djevojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam vrlo iznenađen. Nisam mogao procijeniti je li bila njegova djevojka ili samo prijateljica. Nažalost, nisam imao puno vremena te sam se ubrzo morao pozdraviti i otići." - kazao je austrijski biznismen. Kako svjedoči Holzapfel, tada nije znao da je to bila Natascha Kampusch. Tek nakon što je tijekom istrage vidio recentnu fotografiju djevojke, Priklopilov je prijatelj i kolega shvatio o komu se radi.

Holzapfel međutim nije jedini koji je imao prilike vidjeti Nataschu Kampusch tijekom njezina zarobljeništva. 67-godišnji umirovljenik koji nije htio da njegovo ime dospije u javnost, izjavio je kako je djevojku vidio tri tjedna prije njezina bijega. Muškarac je, kako kaže, uočio da nešto nije u redu budući je djevojčica "bila mršava i blijeda poput krede", no bojao se poduzeti bilo što.

"Namignula mi je i ja sam pomislio kako trebam nešto učiniti." - izjavio je umirovljenik, čiji je "zao pogled" Nataschina otmičara u njemu izazvao strah te je odustao od nauma da se obrati policiji.

Kako prenosi britanski dnevni list, Priklopil je bio poznat kao samotnjak kojemu je Holzapfel bio jedini prijatelj. Austrijski je biznismen također bio i jedina osoba koju je otmičar zatražio za pomoć u bijegu od policije na dan kada je Natascha pronađena. Nekoliko sati nakon Nataschina bijega iz Priklopilove kuće u Strasshofu, njezin otmičar oduzeo si je život.

Istražitelj Gerhard Lang iz Državnog ureda za kriminal za Nataschu je izjavio kako se trenutno jako dobro oporavlja te kako se nada da će daljnja istraga, kao i Nataschino svjedočenje iznaći novim detaljima o otmici. Lang također izjavljuje kako istražitelji ne žele forsirati Nataschu koja će biti ispitana na tajnoj lokaciji, te kako će joj dati vremena da se sabere.

Svi detalji istrage javnosti ipak neće biti poznati, kako bi se zaštitila Nataschina privatnost, također stoji u Langovoj izjavi.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara