Natječaj za lovište "Tramuntana" na Cresu

Poglavarstvo Primorskogoranske županije odlučilo je danas da županijsko Povjerenstvo za provođenje nadmetanja prava lova u sljedećih desetak dana raspiše natječaj za 10godišnji zakup lovišta "Tramuntana" na Cresu.

Početna godišnja cijena za zakup lovišta bit će 11.000 kuna. Najpovoljniji ponuđač obvezan je lovištem upravljati u skladu s Lovnogospodarskom osnovom i uklanjati alohtonu divljač (divlje svinje) iz lovišta, a ako to ne učini, županija će raskinuti ugovor o zakupu.

Zakupoprimac će, u slučaju utvrđivanja naknade za štetu koju stadima ovaca nanesu divlje svinje, morati primjenjivati odštetni cjenik Primorsko-goranske županije. Ako sve obveze ispuni u roku dvije godine, u sljedećim godinama zakupa plaćat će polovicu ugovorene lovozakupnine.

Prednost pri odabiru najpovoljnije ponude imat će lokalni zakupci, lokalne lovačke udruge, odnosno pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete iz Zakona o otocima ako prihvate najvišu ponuđenu lovozakupninu.

Tekst oglasa za zakup lovišta "Tramuntana" prihvaćen je još u srpnju prošle godine, ali je objava natječaja bila odgođena. Na sjednici Poglavarstva tada je rečeno da županija nije imala namjeru raspisati natječaj, ali i da se zakup izravno ne može dodijeliti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem neautohtone divljači na Cresu kulminirao je u prvoj polovici 2004. kada su Crešani prosvjedovali zbog šteta koje su im, kako su tvrdili, na stadima ovaca činile divlje svinje iz lovišta "Tramuntana". Zbog neodgovarajuće skrbi, one su, kako su tvrdili prosvjednici, probile zaštitnu ogradu i proširile se po otoku.

Lovištem "Tramuntana" od travnja 2004. upravlja Hrvatski lovački savez (HLS), sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Predstavnici HLS-a tvrdili su kako nema dokaza da se divlja svinja hrani ovcama, te da otkako oni upravljaju lovištem, nisu prijavljene nikakve štete.

Neautohtonom divljači na Cresu, Rabu i Krku predstavnici otočnih vlasti smatraju medvjede, divlje svinje, jelene lopatare, muflone i čagljeve.

(Hina) xhsup ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara