NATO: Afganistanska vojska godinama neće moći ovladati sigurnosnim stanjem u zemlji

NATO: Afganistanska vojska godinama neće moći ovladati sigurnosnim stanjem u zemlji

Foto: FAH

AMERIČKI general koji bi mogao postati novi zapovjednik NATO-a u Afganistanu priznao je da su potrebne godine rada prije nego će afganistanska vojska biti kadra ovladati sigurnosnim stanjem u zemlji.

"Slažem se da se sigurnosno stanje u zemlji pogoršalo 2015. nakon završetka borbene misije NATO-a u Afganistanu", izjavio je general John "Mick" Nicholson pred odborom za oružane snage Senata, koji treba potvrditi njegovo imenovanje.

"Iako afganistanska vojska ostvaruje stalne napretke u nekim područjima, predstoje još godine rada, posebice u zrakoplovstvu", rekao je general Nicholson.

On nije isključio da će tražiti od američke administracije da revidira svoja predviđanja povlačanja američkih postrojba iz zemlje, ako se ukaže potreba.

Sigurnosno stanje se promijenilo 2015. uz povećanje pritiska ekstremističkih skupina, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svijet je već jednom napustio Afganistan"

Skupina Islamska država se pokušava učvrstiti, a al Qaeda je pokušala postaviti logor za obuku blizu Kandahara, podsjetio je.

Te promjene moram proučiti kako bi odredio imamo li dobru razinu mogućnosti za suprotstavljanje terorizmu, naglasio je.

Za sada administracija predviđa zadržati 9800 ljudi u zemlji najvećim dijelom 2016. i zatim smanjiti njihov broj na 5500 od 2017.

Neki, poput američkog senatora Johna McCaina kritiziraju američko povlačenje, koje smatraju preuranjenim.

"Svijet je već jednom napustio Afganistan i prepustio ga da tone u kaos koji je pridonio najgorem terorističkom napadu koji su doživjele Sjedinjene Države", naglasio je i zaključio da si ne mogu dozvoliti istu grešku.

General Nicholson je obećao novu procjenu potrebnih snaga u 90 dana nakon što preuzme funkciju. Afganistansko zrakoplovstvo je u siječnju od Sjedinjenih Država dobilo prva četiri zrakoplova A 29 "Super Tucano", male borbene zrakoplove, od ukupno 20.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara