NATO bi u Istanbulu mogao pristati na irački zahtjev

NATO bi na summitu u Istanbulu (Turska) u ponedjeljak i u utorak mogao pristati na irački zahtjev za pružanje pomoći, izjavio je u četvrtak glavni tajnik te organizacije Jaap de Hoop Scheffer, ne želeći ipak prejudicirati odluku članova Saveza.

"Saveznici u ovom času proučavaju zahtjev i ne mogu prejudicirati njihov odgovor", kazao je De Hoop Scheffer na konferenciji za tisak u Bruxellesu. No, dodao je, "ukoliko se saveznici dogovore, NATO bi to mogao učiniti".

U pismu koje je početkom tjedna poslao NATO-u, imenovani irački premijer Iyad Allawi, čija će vlada službeno preuzeti dužnost 30. lipnja, zatražio je stručnu pomoć Saveza radi obučavanja iračkih oružanih snaga.

"Na to će pismo trebati odgovoriti ovisno o konsenzusu" koji će se postići na susretu na vrhu šefova država i vlada NATO-a 28. i 29. lipnja, dodao je De Hoop Scheffer, istaknuvši da je još "prerano" reći kakav će biti odgovor NATO-a.

"Imamo rezoluciju NATO-ova Vijeća sigurnosti. Imamo u potpunosti zakonitu vladu. NATO ne bi smio zalupiti vrata premijeru pred nosom", kazao je.

Američki predsjednik George W. Bush predložio je nedavno na summitu G8 u Sea Islandu, u SAD-u, da NATO sudjeluje u obučavanju iračkih snaga sigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara