NATO: Izgredi u Vojsci Republike Srpske neće se tolerirati

VLASTI Republike Srpske moraju do srijede provesti punu istragu o izgredima koji su se zbili tijekom polaganja svečane prisege novaka Vojske RS (VRS) i kazniti odgovorne, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu zapovjednik stožera NATOa za Bosnu i Hercegovinu američki general Steven Schook.

Novaci VRS tijekom davanja svečane prisege u vojarnama kod Banje Luke te u Bileći prošle subote izmijenili su njezin tekst izgovarajući kako se zaklinju na vjernost Republici Srpskoj umjesto BiH kako to predviđa državni zakon o obrani.

Polaganje prisege iskorišteno je kako bi se demonstriralo protivljenje integraciji BiH kao i uspostavi jedinstvene vojske, a upadljivo je bilo podcjenjivanje državnih obilježja uključujući i zviždanje himni.

U vojarni na Manjači kod Banje Luke tijekom davanja prisege u publici je bilo i više osoba koje su nosile majice s likom Ratka Mladića.

"Čin kršenja zakona države, posebice u sklopu vojne organizacije, jedna je od najgorih stvari koje se mogu dogoditi", kazao je novinarima u Sarajevu general Schook dodavši kako će od ministra obrane RS Milovana Stankovića zahtijevati da se ceremonija davanja prisege ponovi i obavi na način kako je to predviđeno zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istaknuo kako se ovi izgredi nisu mogli dogoditi u gore vrijeme jer prethode sastanku Sjeveroatlantskog vijeća (NAC) koji će 20. i 21. travnja u Vilnusu, između ostalog, razmatrati i stanje u BiH i nastojanje te zemlje da se priključi NATO-vu programu "Partnerstvo za mir".

Američki general je kazao kako će izvješće o izgredima biti proslijeđeno i glavnom tajniku NATO-a a međunarodna zajednica će razmotriti poduzimanje dodatnih mjera kako bi se kaznili prekršitelji zakona propuste li vlasti RS to same učiniti.

Zapovjednik stožera NATO-a u BiH je kazao kako izgredi s novacima VRS neće zaustaviti proces reforme obrane u BiH.

"Sada je još važnije ukinuti entitetska ministarstva obrane i uspostaviti nadzor nad oružanim snagama na državnoj razini", kazao je Schook.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara