NATO: Nizozemska vlada ne shvaća veto

NIZOZEMSKA vlada u utorak je izjavila kako ´ne razumije´ trostruki veto Njemačke, Belgije i Francuske u sklopu NATOa, a Britanci su istaknuli kako uloženi veto Pariza, Berlina i Bruxellesa predstavlja tek ´različito stajalište triju zemalja u odnosu na preostalih 16´.

´Ne shvaćam stajalište zemalja koje blokiraju konsenzus unutar NATO-a´, izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Jaan de Hoop Scheffer na konferenciji za novinare. ´Čak i ako se protive ratu, riječ je o odgovoru saveznika jednoj savezničkoj zemlji´, smatra ministar.

On je također potvrdio kako nizozemska vlada ´smatra poželjnim´ da UN-ovo Vijeće sigurnosti usvoji i drugu rezoluciju prije bilo kakve vojne intervencije na Irak.

Britanci su u utorak istaknuli kako je veto na američke zahtjeve što su ga uložile Njemačka, Francuska i Belgija tek ´stajalište tih triju od ukupno 19 zemalja članica.´

´Šesnaest od 19 zemalja članica ima jedno stajalište, a tri od 19 zemalja članica drukčije stajalište. Jasno je da sve zemlje nisu na istoj valnoj dužini i da neke imaju drukčije stajalište. U svakom slučaju bilo bi poželjno da umjesto neslaganja u ovome trenutku imamo zajednički dogovor, no svakako ćemo pokušati riješiti problem´, rekao je glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira.

On je ocijenio da Berlin, Bruxelles i Pariz nisu uložili veto na američki prijedlog, već su jednostavno zatražili otvaranje novih rasprava unutar NATO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara