NATO o jačanju svojih misija u Iraku i Afganistanu

Ministri obrane NATOa u četvrtak su u Nici razgovarali o novim načinima jačanja misija Sjevernoatlantskog saveza u Iraku i Afganistanu, dok Washington vrši pritisak na svoje europske saveznike da povećaju svoje doprinose.

Neformalni sastanak u Nici se odvijao u smirenom ozračju transatlantskih odnosa nakon razdora izazvanih američko-britanskom intervencijom u Iraku 2003.

Održan je nakon susreta ministara vanjskih poslova 26 zemalja članica NATO-a u Bruxellesu i dva tjedna prije summita NATO-a 22. veljače.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld zauzeo se da sve zemlje članice NATO-a sudjeluju u obuci iračkih snaga sigurnosti, rekao je jedan neimenovani dužnosnik Saveza, a nekoliko zemalja je ponudilo svoju pomoć.

NATO je donio odluku o proširenju misije na zapad Afganistana u sklopu jačanja međunarodnih mirovnih snaga koje vodi u toj zemlji, rekao je u četvrtak jedan glasnogovornik Saveza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije se očekuje službena objava glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoop Scheffera, rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon prvog radnog sastanka ministara obrane u Nici.

To proširenje na zapad Afganistana, koja je već odobreno na političkom planu, ali je bilo teško izvedivo jer nije bio zemalja dobrovoljaca, uslijedilo je nakon proširenja na sjever prošlog ljeta.

Španjolska, Italija i Litva ponudile su osoblje za to proširenje. Novo raspoređivanje bi trebalo uključiti oko 900 vojnika, od kojih 500 novih i 400 koji će biti premješteni iz Kabula, rekao je jedan dužnosnik NATO-a.

(Hina) xtm ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara